Догори
Дати відгук

Щорічно 25 лютого відзначається незвичайне свято - День відкриття спирту

Вважається, що близько 8000 років тому люди вже знали про ферментацію фруктів та виготовлення алкогольних напоїв.

1 хв на прочитання25 Лютого 2024, 10:55
 День відкриття спирту День відкриття спирту
Поділитись:

Щорічно 25 лютого відзначається незвичайне свято - День відкриття спирту, яке є негласним професійним святом медиків і хіміків.

Спирт є важливим продуктом, який зараз застосовується у багатьох галузях - медицині, харчовій та хімічній промисловості, косметології, а також як паливо.

Вживання хмільних напоїв з етиловим спиртом відоме людству з давнини. Вважається, що близько 8000 років тому люди вже знали про ферментацію фруктів та виготовлення алкогольних напоїв.

Першими чистий спирт з вина виділили арабські хіміки в VI столітті. Європейці вивчили цей процес у XI-XII століттях. Росія отримала спирт у подарунок від генуезького посольства в 1386 році.

Для виробництва харчового спирту використовують картоплю, зернові, цукровий буряк, виноград тощо. Технічний спирт отримують з нафти, деревини та інших джерел.

Трішки про хімію

Формула етилового спирту (етанолу) - C2H5OH. Ця органічна сполука складається з двох атомів вуглецю (C), п'яти атомів водню (H) і одного атома кисню (O). Етиловий спирт є найпоширенішим видом спирту, який використовується в медицині, харчовій промисловості та інших галузях.

Формула спирту може бути корисною для розрахунків у хімічних реакціях та процесах виробництва, оскільки вона вказує на склад молекули і дозволяє проводити різноманітні хімічні обчислення.

Зловживання спиртом може призвести до алкоголізму, тому слід ретельно ставитися до його вживання.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.