Догори
Дати відгук

Щоденна склянка гарного вина виявилася шкідливою для здоров'я, повідомляють науковці

Причому жінки страждають більше за чоловіків.

2 хв на прочитання09 Квітня 2023, 10:53
Поділитись:

Хоча зловживання алкоголем, безперечно, шкодить людському здоров'ю, нерідко можна зустріти твердження, що щоденне вживання склянки гарного вина може благотворно впливати на серце та підвищити тривалість життя.

Але міжнародна група дослідників заявила, що це лише шкодить.

Група науковців із Канади та Великої Британії проаналізувала дані 107 наукових праць, у яких оцінювався зв'язок між вживанням алкоголю та смертністю. У цих дослідженнях брали участь майже п'ять мільйонів людей з різних країн, чоловіків і жінок різних національностей, віросповідань і соціального стану. Дослідження опубліковано в журналі JAMA Network Open.       

Науковці виявили, що ні у тих, хто п'є час від часу (приблизно склянку вина кожні два тижні), ні у тих, хто вживав одну-дві склянки на день, ризик ранньої смерті не знизився порівняно з непитущими. А у тих, хто дозволяв собі близько трьох склянок вина на день, він, навпаки, значно збільшився.

Причому жінки страждали більше за чоловіків: скажімо, при вживанні більш ніж чотирьох склянок вина щодня ймовірність ранньої смерті у них підвищувалася як мінімум на 60 %, а у чоловіків — лише на 35 %.

За словами дослідників, вживання двох і менше порцій алкоголю на тиждень, швидше за все, не принесе організму ні шкоди, ні користі, при 3-6 порціях щотижня підвищиться ризик розвитку декількох видів онкологічних захворювань, включаючи рак молочної залози та товстої кишки, а при семи та більше порціях зросте ризик проблем із серцем та інсульту. Іншими словами, що менше, то краще.

Також ми розповідали про «подвійний удар» по печінці — фруктоза й алкоголь: розповідає лікар.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.