Догори
Дати відгук

«Подвійний удар» по печінці — фруктоза й алкоголь: розповідає лікар

Що робити, аби ваша печінка не перетворилася на фуа-гра.

3 хв на прочитання30 Грудня 2022, 14:32
Поділитись:

Напередодні новорічних застіль варто подумати про печінку, яка зазнає «подвійного удару» через вживання алкоголю та фруктози.

Печінка — це одна з первинних точок застосування як алкоголю (алкогольна жирова хвороба печінки), так і фруктози (неалкогольна жирова хвороба печінки). Жирна печінка (жирова хвороба печінки) — це той рубікон, за яким переїдання та випивка перетворюється на реальну хворобу. Накопичення жиру у печінці називають неалкогольною жировою хворобою печінки (НАЖХП). Про це розповідає кандидат медичних наук, автор і ведучий навчальних семінарів із ресурсів здоров’я Андрій Біловешкін.

Модель ожиріння печінки відома ще з часів Стародавнього Єгипту. Foie gras (фуа-гра) називають і делікатесну страву, яку готують із гусячої або качиної печінки. Практика примусового годування гусей сягає епохи Стародавнього Єгипту, про що свідчать настінні зображення, виявлені в древніх некрополях Саккари (вік 4500 років). Єгиптяни штучно відгодовували кілька видів водоплавних птахів, зокрема гусей, подрібненим зерном, попередньо обсмаженим і вимоченим. Практика такого годування тривала у Стародавній Греції, а також в епоху Римської імперії. Отримана при відгодівлі печінка називалася латиною Jecur ficatum, що буквально означало «фігова печінка». Нащадки зберегли в назві продукту слово ficatum або фіга, яке до VIII століття трансформувалося в слово figido, а до XII століття fedie, feie і, нарешті, перетворилося на «foie» (фуа) в романських мовах. Печінка птахів розтягується через багату на вуглеводи дієту й у змозі збільшиться в розмірах більш ніж у 10 разів, на відміну від нормального розміру (цю хворобу називають жировою дистрофією печінки). На жаль, щось подібне може статися і з печінкою кожного з нас.

Після вживання фруктози 100 % метаболічного навантаження падає на печінку — тільки одна печінка здатна «переробити» фруктозу. Для порівняння, лише 20 % глюкози переробляється в печінці, а решта 80 % тут же використовуються для живлення клітин організму. Крім того, фруктоза перетворюється на жир набагато швидше, ніж будь-який інший цукор. У біохімічному відношенні метаболізм фруктози подібний до метаболізму алкоголю. Відповідно ефект ушкоджуючої печінку дії фруктози подібний до такого від алкоголю.

Пам'ятайте, що жирна печінка найчастіше є абсолютно безсимптомною і навіть не проявляється на звичайних аналізах. Вона, як і гіпертензія, — мовчазний убивця. Причин, що ведуть до жирового ушкодження печінки, багато: від переїдання до токсичного ураження алкоголем. Особливої різниці протягом хвороби немає. Жирна печінка провокує розвиток системного запалення, що є причиною розвитку багатьох хвороб: від ожиріння до серцево-судинних і ракових захворювань.

Також ми розповідали про 5 продуктів, які допомагають захистити печінку від алкоголю та холестерину.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.