Щоб не завдати собі подвійного удару: дієтолог радить, як зберегти та поліпшити зір
І як зрозуміти, що очі в небезпеці.
Лікар-дієтолог Оксана Скиталінська говорить, що про те, що таке бачити криво, з плямами, чи жити в темряві, можуть розповісти ті, у кого зір втрачений. Лікар нагадує, що причин цьому є багато, але дуже багато залежить від наших щоденних дій.
Одну з ключових ролей відіграють ожиріння та цукровий діабет.
«Якщо причина цукрового діабету 1 типу (інсулінозалежного) до кінця ще не вивчена, то цукровий діабет 2 типу — це повністю (!) аліментарне захворювання, тобто те, яке наїджене власною ложкою та виделкою, помножене на малорухливе життя. Тому, якщо ви навіть і скажете, що не любите їсти тістечка, але є любителем макаронів, каш, фруктових соків, картопляного пюре, солодких фруктів та сухофруктів, і при цьому ваші рухи обмежуються квартирою, офісом, ліфтом, ваші очі в небезпеці», — говорить Оксана Скиталінська.
Вона нагадує, що рівень глюкози в крові після їжі залежить від фізичної активності людини. Після їди рівень глюкози зростає приблизно в 1,5-1,8 раза (залежно від того, що було з’їдено) і поступово знижується до вихідного рівня. Проте еритроцити та головний мозок не можуть швидко використати глюкозу, якщо м’язова тканина, яка є найбільшим споживачем глюкози, працює недостатньо, а вуглеводів споживається багато. Менша частина глюкози потрапляє в печінку, але якщо глюкози дуже багато, то в печінці вона перетворюється на жир. Частина жиру потрапляє в кров і відкладається в інших депо — так поступово ми набираємо зайву вагу. Зайва маса тіла знижує чутливість рецепторів клітин до інсуліну і процес порушення обміну речовин підсилюється.
Тому перш ніж говорити про те, яка їжа є корисною для очей, важливо знати про «осліплюючий дует»: багато вуглеводів і мало руху, наголошує лікар.
Дієтолог нагадує, на що слід звернути увагу при складанні раціону, корисного для очей:
- харчування з невисоким глікемічним навантаженням («не знаєте, як це — перевіряйте глюкометром до їжі і за годину після їжі; так помоніторте їжу, яку часто вживаєте»);
- зелень щодня і ягоди якомога частіше (зеаксантин та лютеїн);
- продукти, багаті на лецитин, фосфоліпіди, омега-3 (яйця домашнього вигулу, риба, горіхи);
- вітаміни групи В (дріжджі та всі інші природні продукти);
- магній (висівки, гречка, горіхи)
Лікар підкреслює, що до цього слід додати «щодня-щодня-щодня різний-різний рух: розминка і зарядка вранці, швидка ходьба, вправи з гантельками і гантелями, біг, плавання, теніс, танці — все, де включаються різні групи м’язів)». Окрім того, дієтолог додає, що важливо порухатися вранці до сніданку, щоб «звільнити місце» для наступної порції вуглеводів.
«Ми можемо тисячу разів нарікати на сіре осіннє небо і похмуру погоду, проте, ми щасливі, що ми бачимо це. Тому годуйте ваші очі правильно і підкріплюйте їжу «для очей» рухом», — закликає Оксана Скиталінська.
Раніше ми вже писали про їжу для зору: радить дієтолог.