Догори
Дати відгук

Що зробити, щоб не ріс бур'ян: поради, які треба знати кожному дачникові

Рецепт, як позбутися від багаторічних бур'янів, які вже давно окупували ваш дачну ділянку.

7 хв на прочитання17 Травня 2023, 11:40
Поділитись:

Кожен дачник стикається на своїй дачній ділянці з бур'янами, які завжди доставляють чимало клопоту. Вони розростаються на повний зріст, спустошують ґрунт і "витягають" з нього добриво. Багато городників впадають в паніку, коли бачать в розпал сезону зарості висотою в людський зріст. Багато хто шукає способи як позбутися від бур'янів назавжди, проте все не так просто. Бур'яни все одно будуть з'являтися і з ними доведеться боротися. Ми розповімо, як правильно і грамотно очистити вашу ділянку від бур'янів за допомогою хімії і простих народних засобів.

Як позбутися від бур'янів за допомогою хімії

Застосування хімічних засобів вважається найдешевшим способом ліквідувати бур'ян на дачі. Якщо ви не знаєте, як позбутися від бур'янів на покинутій ділянці, такий метод вам добре підійде. Хімічні препарати пригнічують ріст і розвиток бур'яну, вони проникають всередину шкідливої рослини і блокують її зростання на рівні клітин. Декілька днів такої обробки і рослина засохне. Потрібно буде тільки прибрати суху траву з вашої ділянки.

Не можна забувати, що хімічні препарати зберігаються в ґрунті 2-3 місяці. Тому після обробки землі певний період саджати нічого не можна. Зазвичай подібна інформація вказана в інструкції до засобу, проте в ідеалі слід проконсультуватися з фахівцями.

Обробку гербіцидами радять починати тоді, коли відбувається початок росту бур'янів. Так на їхне знищення піде менше вашого часу. Не можна допускати, щоб бур'яни зацвіли, інакше на їхне знищення піде безліч зусиль.

Існує декілька популярних препаратів для боротьби з бур'янами.

Лінтур

Йдеться про препарат, який застосовують, коли готують поле до посадки садового газону. Речовина потрапляє через листя, руйнує білкові зв'язки і порушує обмінні процеси. Тому рослина швидко гине.

Щоб застосувати засіб, слід розвести один пакетик вагою 1,8 г в 5 літрах води. Розчину буде достатньо для обробки 100 квадратних метрів газону. Бризкати потрібно особливо туди, де проявляється ріст пагонів. Засіб ефективно діє на мокрицю, снить і берізку. Ті майданчики, які ну потрібно обробляти, слід прикрити клейонкою. Бур'яни зникнуть протягом 10-14 днів. Після цього можна працювати над сіянням нової газонної культури.

Переваги препарату в тому, що він недорого коштує і діє вибірково, знищуючи тільки бур'яни. До того ж засіб безпечний для бджіл.

Однак Лінтур категорично не радять використовувати там, де газон з молодою зеленню. Газону повинно бути не менше 1 року.

Міура

Концентрат в кількості 8 мл розводять в 10 л холодної води і наносять на ряди з овочевими культурами. Препарат не шкодить овочам і знищує тільки бур'яни, такі як пирій повзучий і велика кількість інших шкідливих рослин. Обприскування проводиться, в основному, після появи у стебел від 2 до 4 листків. Обробку слід проводити в суху погоду, коли немає вітру. Краще рано вранці або пізно ввечері.

Плюси препарату в тому, що він дешевий і ефективний. Обприскувати ряди потрібно не частіше 1 разу на 2 місяці. Безпечний для овочів.

Серед недоліків - необхідність постійно перемішувати розчин під час обробки. Причому діюча речовина Міури швидко осідає на дно ємності.

Гліфос

Засіб широкого спектру дії, який ліквідує не тільки траву, але і навіть бур'янисті чагарники. Після застосування препарат випаровується і вбирається самими рослинами бур'янів. Розчин змішується з соком і зупиняє зростання розвитку втечі бур'яну.

Якщо ви використовуєте Гліфос, накривайте всі культурні рослини, які знаходяться поруч, оскільки засіб погано на них впливає.

Речовину розводять в пропорції 8 мл на 1 літр води і наносять на ґрунт. Високі пагони бур'яну попередньо скошуються. Вважається, що 1 літра розчину вистачить на 20 квадратних метрів території. Після обробки ґрунт не можна рихлити 5 днів. Пагони бур'яну повністю пропадають за місяць.

Гліфос зазвичай використовується для великих дачних ділянок. Він довго зберігається, знищує різні шкідливі пагони і недорого коштує.

Серед недоліків - поганий вплив на культурні посадки і довга ліквідація бур'яну.

Як позбутися від бур'янів народними засобами

Натуральні засоби від бур'янів

Натуральні засоби також допомагають позбутися від бур'янів. Для цього потрібно взяти 3,8 л оцту, 15 або 20% оцту, половину склянки солі і кілька крапель рідкого мила або ж миючого засобу.

Інгредієнти змішуються у відрі. Розчин вливається в пульверизатор, після чого йде обробка бур'янів. Будьте уважні - засіб знищує як бур'яни, так і інші рослини. Він також виводить поживні речовини з ґрунту. Метод можна застосовувати, наприклад, на бордюрах, доріжках або внутрішніх двориках. У місцях, які далеко від овочів і ягідних кущів.

Боротьба з бур'янами бабусиним методом на ділянці допоможе вам позбавитися від бур'яну. На відміну від застосування хімії, тут потрібно буде докласти фізичних зусиль.

Добре перекопайте ваш дачну ділянку

Досить складна робота, тому що під час перекопування потрібно буде вибрати з землі всі кореневища. Зате такий метод добре допоможе побороти багаторічні бур'яни, такі як пирій, кульбаби, осот і снить.

Спробуйте накрити землю чорною нетканкою

Тут все просто. Бур'янам, щоб рости, потрібне світло, без нього вони гинуть. Можна використовувати толь, оскільки він щільно прилягає. Однак це хімія.

Простіше взяти чорну нетканку - вона екологічно чиста, але досить тонка. Доведеться ретельно її фіксувати дошками або цеглою, щоб не здуло вітром.

В такому випадку вид ділянки, звичайно, буде непривабливим, а тримати його накритим доведеться весь сезон. Зате вдасться позбутися від бур'янів, які ростуть на ділянці вже багато років.

Засівайте землю на ділянці сидератами

Гігантські бур'яни добре живуть там, де порожня земля. Тому не можна залишати землю пустувати. Коли прибрали урожай, засійте її будь-якими сидератами - житом, гірчицею або ж ріпаком. Восени сидерати зрізають і перекопують.

Розкладіть між рослинами скошену траву

Хороший варіант - покласти між культурними рослинами скошену траву, яка залишилася, наприклад, від газону. Укладається вона товстим шаром в 5-7 сантиметрів. Крізь таку мульчу сорянки не проростають.

Не треба вносити свіжий гній

У свіжому гної дуже велика кількість насіння бур'янів. Складайте його в купу і дайте перепріти хоча б 1 рік. Добриво у ході розкладання серйозно нагрівається, а насіння в ньому гинуть.

Бур'яни смикайте руками

Такі шкідливі трави, як, наприклад, щириця, можуть відростати від верхньої частини кореня, оскільки там у них сплячі бруньки. І тоді замість будь-якого тонкого бур'яну вийде цілий гіллястий кущ. Якщо за цим не встежили, насіння зі стебел посипляться в ґрунт і засмічать вашу землю.

Правильно поливайте ділянку

Потрібно застосовувати тільки крапельний полив, оскільки вода не повинна потрапляти до коріння бур'янів, щоб вони сохли. Якщо немає пульверизатора, можна використовувати лійку. Потрібно поливати акуратно, так, щоб вода сильно не розтікалася. Полив зі шланга використовувати не рекомендується –так ви спровокуєте серйозний ріст бур'янів.

Джерело - Главред

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Прогноз погоди в Україні на 25 квітня
Хмарно з проясненнями: прогноз погоди в Україні на 25 квітня
1 хв на прочитаннягодина тому
Міндовкілля ініціює спрощення порядку отримання дозволу на операцій з оброблення відходів
Міндовкілля ініціює спрощення порядку отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів у рамках експериментального проєкту 
2 хв на прочитання2 години тому
На Закарпатті - сніголавинні попередження!
На Закарпатті - сніголавинні попередження!
1 хв на прочитання3 години тому
Переможці всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків
Стали відомі переможці всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків
1 хв на прочитання5 годин тому
Синоптики пояснили, коли очиститься атмосфера над Україною від жовтого пилу
1 хв на прочитання6 годин тому
Ліси для майбутнього: SoftServe і WWF-Україна відновили гектар лісу на Львівщині
4 хв на прочитання7 годин тому
Україна долучилася до Коаліції високих амбіцій щодо припинення забруднення пластиком
2 хв на прочитання10 годин тому
24 квітня – Всесвітній день захисту лабораторних тварин та тих, хто бореться проти вівісекції
4 хв на прочитання13 годин тому
Більше з GreenPost
Як захистити себе в інтернеті
Подбайте про онлайн-безпеку: поради від кіберполіції
1 хв на прочитання4 години тому
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
1 хв на прочитання7 годин тому
Хто годуватиме пасажирів у поїздах Інтерсіті+
Укрзалізниця визначилася, хто годуватиме пасажирів у поїздах Інтерсіті+
1 хв на прочитання8 годин тому
Як приготувати добриво для кімнатних квітів із популярного фрукту
1 хв на прочитання8 годин тому
Що відбувається з вашим тілом, коли ви їсте огірки щодня
1 хв на прочитання9 годин тому
Цвітна капуста з хрусткою скоринкою: смачний рецепт
1 хв на прочитання11 годин тому
У дитинстві ненавидів гусей, а зараз розвиває на них великий бізнес: на Полтавщині є унікальне господарство
1 хв на прочитання11 годин тому
Провідний спінальний хірург зі США лікуватиме дітей зі складними патологіями хребта
1 хв на прочитання12 годин тому