З дитинства багатьом із нас не раз казали, що щонайменше раз на день треба їсти щось гаряче. Мовляв, від гарячої їжі багато користі, а харчуючись холодними стравами та «всухом’ятку», можна зіпсувати шлунок. «Дзеркало» розповідає, наскільки насправді корисно для травлення їсти гаряче та які можуть бути ризики.
Як стверджує індійський хірург Гурав Сауні, навіть якщо ви їсте страву ще гарячою, поки вона пройде через рот і стравохід, вона встигне охолонути. Крім того, температура їжі знижується ще й тому, що вона змішується зі слиною.
Вчені навіть досліджували, як температура їжі впливає на шлунок. Виявилося, що температура в цьому органі нормалізується протягом 20−30 хвилин — незалежно від того, були страви теплими чи холодними. І лише після цього їжа починає перетравлюватися за звичайної температури шлунка (близько 37°C).
Деякі дослідження також показали: гаряча їжа перетравлюється швидше, оскільки вона вже зазнала термічної обробки та швидше досягає температури тіла. Але це, по суті, єдина перевага гарячих страв для травлення.
Тож коли їжу можна назвати гарячою? Чіткої межі немає: стандарти різняться залежно від типу страви та країни. Проте медики погоджуються, що дуже гарячою можна вважати їжу й напої з температурою вище 60°C. Для порівняння: рекомендована температура води для купання — не більше 40°C.
Все просто: багато хто вважає гарячу їжу смачнішою за холодну. Це пояснюється тим, що температура справді впливає на наше сприйняття їжі, розповідає американська хімік Аріель Джонсон.
«Смак — це не лише смакові відчуття, але й запах. Тепло робить молекули більш летючими, їх більше потрапляє в повітря, посилюючи аромат страви, а разом із ним — і смак», — пояснює вона.
Водночас із температурою легко переборщити. За словами Джонсон, при надто високих або надто низьких температурах смак притуплюється. Найкращий варіант — коли їжа тепла й приблизно відповідає температурі тіла.
«Єдине важливе виключення — це гострота: чим вища температура страви, тим гострішою вона здається», — додає хімік.
Також вона зазначає, що звичка їсти дуже гарячу їжу часто пов’язана або з традиціями, або з переживаннями старшого покоління щодо отруєнь.
Молекулярний біолог Нік Шарма, який захопився кулінарією, додає: любов до обпікаюче гарячих страв часто є частиною місцевих звичаїв. Наприклад, для китайських кухарів гарячі супи чи пельмені — це норма.
Якщо їсти гарячу їжу зрідка, це не страшно. Як вже зазначалося, разове вживання гарячого може лише трохи підвищити температуру тіла, але не зашкодить слизовій шлунка.
Втім, онколог із США Давендра Сохал попереджає: якщо постійно споживати страви або напої, температура яких перевищує рекомендовану межу, зростає ризик розвитку плоскоклітинного раку стравоходу.
«Будь-яка гаряча їжа чи напій може подразнювати слизову оболонку горла та стравоходу. Саме висока температура — ключовий фактор ризику. Часті опіки можуть призвести до хронічного запалення, а згодом — до утворення ракових клітин», — пояснює лікар.
За даними Міжнародного агентства з вивчення раку, надто гарячі напої (вище 65°C) вважаються ймовірними канцерогенами. Це підтвердили кілька досліджень у різних країнах.
Наприклад, в Ірані люди часто п’ють дуже гарячий чай, і там виявили, що ризик раку стравоходу значно вищий серед тих, хто п’є напої гарячіші за 60°C, ніж у тих, хто чекає, поки чай охолоне. Щоденне вживання 700 мл гарячого чаю збільшувало ризик майже на 90%. Схожі результати показали й дослідження в деяких африканських країнах.
Науковці зазначають, що саме температура має вирішальне значення, хоча деякі сполуки чаю та кави також можуть мати свій внесок.
Крім онкологічних ризиків, гарячі напої та їжа можуть сприяти розвитку інших захворювань.
«З’являються «дірки» між клітинами, слизова набрякає і вже не захищає від шкідливих речовин та мікробів. Постійне вживання надто гарячої їжі може спричинити гастрит», — пояснює гастроентеролог Сергій Вялов.
За його словами, якщо постійно їсти гарячі страви, організм звикає до цього подразнення, чутливість знижується, і стає важче зрозуміти, коли їжа справді надто гаряча. З часом виникає запалення слизової шлунка, клітини руйнуються, що призводить до гастриту, а потім і виразки.
Вялов радить не перевищувати рекомендовану температуру страв і надавати перевагу максимум теплій їжі. Така їжа швидше засвоюється організмом, а відчуття ситості триває довше.
Медичний антрополог Сідні Росс Сінгер радить просте правило: перед тим як з’їсти щось гаряче, зачекайте хоча б п’ять хвилин. Якщо страва або напій все одно обпікають, краще не ковтати їх, а виплюнути.
«Після того як ви випадково проковтнули надто гаряче, не варто одразу запивати холодною водою — це може погіршити ситуацію», — попереджає Сінгер.
Він також зазначає цікаву особливість: людям легше витримувати високу температуру їжі в роті, ніж температуру предметів у руках. Тому якщо їжа занадто гаряча, щоб тримати її руками, ймовірно, вона також занадто гаряча для ротової порожнини.
Давендра Сохал додає: навіть якщо ви звикли до гарячої їжі, змінити цю звичку — гарна ідея. Це допоможе знизити ризик серйозних захворювань. Тож наступного разу, перш ніж з’їсти щось з пилу-жару, краще трохи почекати.
Більше новин читайте на GreenPost.