Що таке енергоефективність та скільки електроенергії споживає побутова техніка?

2 хв на прочитання5 годин тому
Зображення створене ШІ

Для свідомого керування витратами електроенергії важливо знати, як її споживає наша побутова техніка.

Костянтин Яловий, депутат Київської міської ради VIII скликання, розповідає, що за розрахунками фахівців споживання енергії вдома розподіляється таким чином:

• 28% – телевізори, ігрові приставки та комп’ютери;

• 14% – прання та сушіння одягу;

• 13% – освітлення;

• 11% – холодильники та морозильники;

• 9% – приготування їжі;

• 8% – миття посуду.

Найвитратнішими побутовими приладами є холодильник, телевізор, пральна машина, кондиціонер, обігрівачі та бойлер.

Різко підвищують навантаження на мережу електрочайники, мікрохвильові печі, електродуховки та плити, праски, фени, пилотяги.

Важливо усвідомлювати, що зменшення використання побутових приладів допоможе не лише заощадити гроші, але й зменшити навантаження на електромережу.

Енергоефективність – це розсудливе використання енергетичних запасів (природного газу, річкової і морської води, вітру, нафти, вугілля, тощо) без відмови у звичних зручностях. І водночас, це спосіб зменшити викиди шкідливих парникових газів та забезпечити розумне споживання при дефіциті.

Енергоефективність приладів - це показник того, наскільки раціонально використовується енергоресурс.

Важливо розуміти, що порівнювати між собою клас енергоспоживання пральних машин з холодильником або телевізором не можна - принцип витрачання електроенергії у кожної одиниці техніки свій, а тому й перелік параметрів, які впливають на результат, буде відрізнятися.

Знаючи рівень використання технікою енергоресурсів можна в рази скоротити рахунки за оплату електроенергії, віддаючи перевагу економічним моделям ще на етапі їх покупки.

1 березня 2021 року Євросоюзом встановлене нове енергомаркування. Градації класу енергоефективності вводяться на побутову техніку шляхом позначення маркуванням, графи якого розфарбовані в різні кольори від А до G (від високого до низького).

Методика розрахунку

Перегляду піддали і сам спосіб розрахунку обсягів споживання технікою електроенергії. Відтепер зазначені в маркуванні кіловат-години вираховуються для певної кількості разів використання на рік.

Наприклад, холодильник. Працює 24/7 безперервно. Показник енергоефективності холодильників розраховується з урахуванням об'єму камер, мінімально можливої температури всередині них і наявності в пристрої додаткових опцій. Цілком може бути, що якийсь холодильник-гігант хоч і споживає більше, ніж компактний, проте належить до більш високого класу енергетичної ефективності.

Енергоефективність:

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: