Серед алкогольних напоїв абсент відрізняється високим вмістом спирту, особливим смаком і незвичайними властивостями. У чому особливості напою і як його правильно вживати? Читайте в статті чому абсент унікальний і як його пити в чистому вигляді або в коктейлях, пише yizhainfo
Що таке абсент? Абсент – це алкогольний напій, який містить до 74% спирту. Його виготовляють на основі екстракту гіркого полину методом дистиляції.
Автор книги “Абсент” Філ Бейкер називає його одним з найміцніших алкогольних напоїв і підкреслює, що полин, який входить до складу, діє на психіку людини. Ефірні олії полину містять туйон – токсичний елемент галюциногену. При переробці в готовий продукт потрапляють тільки залишки цієї речовини.
Окрім екстракту полину, в абсент входять і інші рослинні речовини: аніс зірчастий, коріандр, корінь дягелю, меліса, ісоп, ялівець, мускатний горіх, фенхель, ромашка.
У переліку алкогольних напоїв абсент з’явився у кінці XVIII століття. Називають навіть точну дату його появи – 1792 рік. За однією з версій, тоді французький доктор Пьер Ординер тікав від Великої Французької революції в Швейцарію і зайнявся виготовленням напою з полину, який удосталь ріс в околицях села Куве.
Також припускають, що ще раніше схожий напій через дистиляційний апарат гнали місцеві мешканки – сестри Энріо. Вони готували напій з полину і анісу, додавали фенхель, ромашку, коріандр і шпинат. Засіб вони назвали Bon Extrait d’Absinthe і продавали його як ліки через посередництво доктора Пьера Ординера.
Рецепт напою у сестер викупив майор Дюбье. І вже його зять Анри-Луї Перно зайнявся виробництвом абсенту в промислових масштабах. Подружжя Перно перенесли виробництво унікального напою у Францію (провінція Жюра), де сьогодні його випускають під маркою “Перно” (Pernod).
Небезпечна дія цього алкоголю на здоровий глузд викликала хвилю обурень серед супротивників абсенту. На початку XX століття Швейцарія, а потім і інші європейські країни, заборонили виробництво і продаж абсенту на своїй території.
У 90-і роки XX століття відношення до напою у споживачів стало терпиміше і покращало після того, як країни ЄС прийняли рішення, що у складі абсента нових марок повинне входити не більше 35 мг/кг туйона.
Як пити абсент? Щоб не зашкодити здоров’ю, пийте не більше 30 мл напою в чистому вигляді. Ось як можна вживати абсент в чистому вигляді і у складі коктейлів:
Міцний абсент перетворюється на приємний напій з помірною міцністю. Його оригінальні види прикрашають святковий стіл, а грамотні способи вживання напою перетворюють звичайні посиденьки на веселе культурне застілля.