Догори
Дати відгук

Що спільного між COVID-19 та політичною боротьбою. Розповідає психолог

Чому новини про коронавірус уже «вухами лізуть»

1 хв на прочитання17 Жовтня 2020, 11:13
Поділитись:

У своєму інтерв’ю GreenPost кандидат психологічних наук Марія Бурдукало розповіла, що передозування інформацією – це одна з медійних технологій. Вона називається збовтування, або інформаційний шум.

«Цю маніпуляцію часто політтехнологи застосовують: коли треба знизити актуальність якогось явища і викликати на нього негативну реакцію, то про нього дуже часто повторюють, щоб людина перевантажувалася, і цей надмір інформації починає викликати роздратування, а іноді навіть утому та головний біль. Відбивається бажання цікавитися чимось», – пояснює психолог.

Марія Бурдукало розповідає, що інколи збовтування спеціально робиться для того, щоб відвернути цікавість від якогось кандидата, щоб уже нудило від нього – «та скільки можна про нього говорити!», а інколи в інформаційному шумі можна заховати якусь важливу подію чи проблему.

Проте психолог гадає, що в ситуації з COVID-19 технологію інформаційного шуму не застосували навмисно, а просто переборщили зі спробами донести до всіх важливу інформацію, «щоб навіть ті люди, які дуже рідко звертаються до мас-медіа або не вважають, що це щось серйозне, повірили, що це варте уваги». 

За словами псиолога, незалежно від намірів люди на прикладі ситуації з інформаційною кампанією COVID-19, яка переросла в інфодемію, можуть бачити, як працює цей психологічний феномен медіа.

Відомо,  пандемія COVID-19 призведе до хвилі проблем з психічним здоров'ям.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.