Догори
Дати відгук

Що робити, якщо в дитини погіршився зір: поради офтальмолога

Батьки можуть допомогти в цій ситуації.

3 хв на прочитання29 Жовтня 2022, 21:48
Поділитись:

При виникненні проблеми із зором у дитини потрібно чітко дотримуватися рекомендацій офтальмолога. Чим дитині можуть допомогти батьки?

Насамперед варто переглянути режим дня. Наприклад, перенести уроки на вечір, аби вдень звільнити час на прогулянки при сонячному світлі.

«Для нормального розвитку у дитини зорової системи їй важливо щодня перебувати на свіжому повітрі не менше 1,5-2 годин, причому в будь-яку пору доби. «Зараховується» як активне проведення часу, так і спокійна прогулянка. Також важливо дотримуватися гігієни зору. Око людини початково не пристосоване для навантаження поблизу, тим більше в таких масштабах, як зараз. Тому при читанні, комп'ютерних іграх та інших напружених для зору заняттях потрібно робити перерви на 3-5 хвилин кожні 30-40 хвилин. Під час відпочинку потрібно дивитися «далеко», наприклад у вікно», — пояснює офтальмолог Вікторія Акопян.

Також корисно займатися спортом. Особливо таким, де потрібно стежити за предметом: волейбол, теніс. Добре, якщо є можливість записатися до секції із заняттями на свіжому повітрі: ролики, ковзани, футбол.

«Освітлення також відіграє роль у профілактиці порушень зору у дитини. Має бути гарне загальне освітлення, а навантаження поблизу — уроки чи читання — з настільною лампою. Не потрібно яскравих «холодних» ламп, вони тільки перенапружують очі», — попереджає Вікторія Акопян.

Основну тактику лікування короткозорості визначає офтальмолог. Але батьки можуть допомогти дитині прийняти зміну життя. Особливо складно може бути підлітку, якщо він соромиться носити окуляри. У цьому випадку можна розповідати про відомих людей або книжкових персонажів в окулярах, подумати про контактні лінзи чи звернутися за допомогою до психолога. Головне, щоб дитина розуміла, що проблеми із зором не роблять її гіршою.

Якщо у дитини діагностовано порушення зору, потрібно дотримуватись рекомендацій офтальмолога, наприклад, за необхідності дитина повинна носити підібрані фахівцем окуляри або контактні лінзи, а також не забувати про правила безпечного зорового навантаження:

  • дотримуватися режиму відпочинок/навантаження;
  • пам'ятати про правильну посадку дитини на робочому місці, відстань від очей до листа або монітора має бути 30-35 см — тому важливо тримати спину прямою під час занять;
  • використовувати зручне, добре освітлене робоче місце;
  • смартфон, комп'ютер або інший гаджет повинні мати гарну роздільну здатність і якість зображення, бажано не менше full HD 1920/1080;
  • дитина повинна щодня гуляти на вулиці не менше 2-3 годин на день, сидіти на лавці з гаджетом не рахується.

Є батьки, які самі шукають інформацію в інтернеті та змушують дитину робити підібрані ними вправи, їсти моркву та добавки з чорницею. Але ці заходи, як мінімум, не принесуть користі, а як максимум нашкодять. При виявленні перших порушень треба йти до лікаря. Це підтверджують експерти.

При проблемах із зором, особливо що прогресують, не рекомендується займатися самолікуванням, використовуючи гімнастичні методики та відкладаючи візит до офтальмолога. Оскільки відсутність корекції за потреби та неправильні гімнастичні заходи можуть призводити до погіршення зору.

Також ми наводили простий тест на гостроту зору.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.