Загалом такий симптом, як здуття кишківника, не є чітким критерієм для постановки певного діагнозу, але найчастіше зустрічається у людей з синдромом подразненого кишківника (СПК). А за епідеміологічними даними СПК є поширеним розладом шлунково-кишкового тракту, який спостерігається в 11 % населення світу. Про це розповіла лікар-дієтолог Світлана Федяєва.
«Команда дослідників з університету Монаш, Мельбурн, Австралія, розробила дієту Low FODMAP і першою довела, що дієти з низьким вмістом FODMAP покращують симптоми СПК. І на сьогодні ми ефективно застосовуємо FODMAP-дієту як лікувальний протокол. Окрім того, виключення певних продуктів більш ефективно та показово, ніж дороговартісні тести на харчову незносність», — говорить Світлана Федяєва.
Вона перерахувала основні дієтичні джерела чотирьох груп FODMAP:
Дієтолог радить тимчасово виключити продукти з умістом цих речовин до припинення симптомів. Однак лікар наголошує, що самостійно можна спробувати цей спосіб не довше 2-х тижнів, і перед початком варто проконсультуватись зі спеціалістом, бо такий стиль харчування достатньо дефіцитний, тому потрібно врахувати стан організму перед початком і можливі захворювання шлунково-кишкового тракту.
Світлана Федяєва пояснює, що продукти з низьким вмістом FODMAP — це:
овочі: салати, морква, цибуля, огірок, кріп, баклажани, броколі (голівки або цілі), кабачки, зелена квасоля та шпинат;
фрукти: полуниця, ананас, виноград, апельсини та ківі;
білки: курка, яловичина, індичка, холодне м’ясо, баранина, тофу та яйця;
риба: морська риба і риба білих сортів;
жири: олії, насіння, горіхи, пряжене масло;
крохмали, крупи та зернові: картопля, хліб, що не містить глютену.
Натомість потрібно буде виключити:
Нагадаємо також, як позбутися темних кіл під очима в домашніх умовах.