Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • «Що ближче до передової, то більше п'ють»: як пиячать і вживають наркотики російські солдати в зоні бойових дій

«Що ближче до передової, то більше п'ють»: як пиячать і вживають наркотики російські солдати в зоні бойових дій

Російські військові пили завжди, але раніше вони робили це на дозвіллі, а тепер почали вживати просто зі зброєю в руках.

11 хв на прочитання20 Липня 2023, 07:31
Поділитись:

Російські військові суди в прикордонних регіонах буквально щодня розглядають справи про пияцтво в армії — до війни такого не було. Зросла і кількість кримінальних справ про наркотики — російські військовослужбовці, як виявилося, вживають просто в казармах. Вони зізнаються, що на фронті це допомагає їм упоратися зі стресом, а в тилу — заглушувати посттравматичний розлад. Командування втручається лише тоді, коли військовослужбовець зловживає і вже не здатний справлятися з бойовими завданнями.

Про це розповідає «Верстка».

«Якщо не пити, так і з глузду з'їхати можна»

У перші місяці війни з Україною командування російської армії зіткнулося з проблемою: військовослужбовці напиваються в зоні бойових дій і в прикордонних польових таборах.

Пиячити на службі військовослужбовцям забороняє статут. Вживання алкоголю під час виконання обов'язків військової служби згідно із законом «Про статус військовослужбовців» вважається грубим дисциплінарним порушенням. За пияцтво можуть оголосити догану, відправити на гауптвахту і навіть звільнити зі служби.

«Верстка» виявила в судах південних прикордонних регіонів та анексованому Криму скупчення справ про грубі дисциплінарні провини в армії. Військові судді розглядають справи про зловживання алкоголем буквально щодня.

З січня по червень 2023 Ростовський гарнізонний військовий суд розглянув не менше 48 справ про алкоголізм. Кримський військовий суд — 38 справ, Владикавказький — 29 справ. Для порівняння: у січні 2022 року, за місяць до початку повномасштабного вторгнення, у Кримському гарнізонному військовому суді таких справ було всього 4, а у Владикавказькому — жодної.

Практично всіх військовослужбовців, які в 2023 році постали перед судом, відправили на гауптвахту на строк від 5 до 25 діб.

«П'ють усі, особливо у добровольчих підрозділах. Що ближче до передової, то більше п'ють», — говорить доброволець башкирського батальйону імені Салавата Юлаєва Олександр.

Російські військові пили завжди, але раніше вони робили це на дозвіллі, а тепер почали вживати просто зі зброєю в руках.

«До війни ти працював з 8 до 18. Після 18 можеш напитися до чортиків, головне, щоб наступного дня був на службі», — згадує колишній офіцер Євген, який воював в Україні, а після поранення втік з армії.

На передовій п'ють «усе, що знайдуть», кажуть співрозмовники видання: спирт, горілку з розграбованих магазинів і саморобний алкоголь, який знаходять в українських будинках на захоплених територіях.

«В Україні багато алкоголю», — пояснюють вони.

«Зайшли війська в місто, їжі немає, пішли по льохах, розкрили будинки — знайшли картоплю, соління, пляшки з вином і самогоном, забрали собі. Домашнє вино — найжорсткіше, з нього взагалі помутніння відбувається», — розповідає колишній офіцер Євген.

Ближче до тилу на армійському столі буває коньяк.

«Якщо не пити, так можна і з глузду з'їхати. Тому всі п'ють», — міркує Євген.

«У нашій роті у ротного завжди були, як то кажуть, фронтові сто грам — можна було попросити випити, якщо відчуваєш великий стрес, наприклад, після бою. Але там чистий спирт, його п'єш і відразу падаєш, так що це було не дуже популярно», — розповідає Ільдар, колишній доброволець башкирського батальйону імені генерала Шаймуратова.

«Намагався пережити наслідки спеціальної військової операції»

На тих, хто п'є трохи та не зловживає, командування не звертає уваги, кажуть співрозмовники «Верстки». Проблеми починаються, якщо військовослужбовець напивається настільки, що не може виконувати службові обов'язки.

«У нас намагаються всередині підрозділу вирішити питання, а якщо зовсім не виходить, відправляють на медогляд і карають штрафом», — розповідає доброволець башкирського батальйону імені Салавата Юлаєва Олександр.

У деяких частинах намагаються поговорити з пияками «по-чоловічому».

Колишній офіцер Євген згадує, що вирішив залякати солдата, який напився і заснув під час бойового чергування.

«Ми його побили і сказали, що якщо ще раз повториться, то він бігатиме, а ми по ньому з травматичної зброї будемо стріляти. Почав пити менше. Пив і боявся», — розповідає він.

Питущих контрактників і мобілізованих, які ще тільки чекають на відправку «за стрічку» або нещодавно повернулися з фронту, намагаються навчити за допомогою військових судів.

Як випливає з судових справ, які проаналізувала «Верстка», російські військовослужбовці п'ють практично цілодобово: під час самоволок і в казармах після відбою, поки стоять у варті, ремонтують автомобілі чи готують їжу на всіх. Хтось, як, наприклад, троє військовослужбовців у польовому таборі на півночі Криму у травні цього року, напиваються настільки, що не можуть прокинутися на ранкове шикування.

Інші йдуть із польових таборів і п'ють у громадських місцях. Наприклад, у червні Кримський гарнізонний військовий суд відправив на 10 діб на гауптвахту військовослужбовця Артема Болотіна, який купив у магазині пляшку горілки і відразу її випив. П'яного військового знайшли товариші по службі, які вирушили на його пошуки. Там же в Криму в березні цього року поліція затримала на залізничному вокзалі військовослужбовця Руслана Ісаєва, який тричі притягувався за пияцтво в армії. Ісаєв розповів, що напився не просто так — у нього було побачення з дівчиною, після якого він проводжав її на поїзд.

Дехто, як, наприклад, мобілізований Дмитро Данилов у Криму, п'є, сподіваючись уникнути неприємних військових дій. О 10-й вечора 17 червня Данилов, чия частина перебувала на завданні, почув, що командир оголосив тривогу. Він забрався до кузова службового автомобіля і почав пити. Данилов не вилазив з машини до 3-ї ранку, поки його не виявила військова поліція. Суд відправив його на гауптвахту на 20 діб.

Багато хто з тих, хто потрапив під суд за пияцтво, зізнаються, що пили через втому і стрес.

Мобілізовані Армат Тюлюмісов, Олександр Свінарев, чиї справи у січні розглядав Владикавказький гарнізонний військовий суд, та Альберт Цховребов, чия справа слухалася у квітні, розповіли, що пили, бо хотіли розслабитися та відпочити від обов'язків служби. Олексій Філімонов, який уклав контракт з Міноборони 1 лютого і через півтора місяця постав перед Севастопольським гарнізонним військовим судом за пияцтво, зізнавався, що пив через «втому, що накопичилася, і сімейні обставини».

Серик Рамазанов, заарештований Новоросійським гарнізонним військовим судом на 15 діб, не вийшов із відпустки. Він був у запої, коли його знайшла військова поліція. Рамазанов розповів, що не повернувся до частини й запив, бо намагався пережити «наслідки спеціальної військової операції», в якій брав участь.

Ризик покарання не зупиняє військовослужбовців від пияцтва — справ про порушення дисципліни через алкоголь менше не стає. У базах прикордонних військових судів зараз перебувають десятки нерозглянутих протоколів. Усе тому, що гауптвахтою російського військовослужбовця не налякаєш, упевнений колишній офіцер Євген.

«На гауптвахті спокійно і безпечно. Дали тобі 20 діб, наприклад, — це означає 20 діб на те, щоб відіспатися, нічого не роблячи. Набагато приємніше, ніж у окопі під обстрілами», — говорить він.

Наркотики як спосіб заглушити біль

Алкоголь — не єдиний спосіб розслабитися, до якого вдаються російські солдати. Військові суди в РФ зараз розглядають більше кримінальних справ про наркотики, ніж будь-коли. Лише за половину 2023 року до Ростовського, Краснодарського, Севастопольського, Владикавказького, Воронезького, Курського та Кримського гарнізонних військових судів надійшло 34 кримінальні справи про зберігання, розповсюдження та виготовлення наркотиків.

Військовослужбовці, у яких виявили наркотики, воліли марихуану та мефедрон.

«Наркотики в армії вживають трохи менше, ніж алкоголь. Деякі мої солдати курили марихуану. Молодші чини командування до цього ставляться з розумінням і самі не проти покурити. Марихуана — це все ж таки краще, ніж алкоголь: допомагає розслабитися, не така шкідлива для здоров'я, і людина не впадає в неадекватний стан», — розповідає Євген.

У прикордонних регіонах, судячи з вироків, наркотики купують на даркнет-ринку і платять рублями через платіжні онлайн-системи. Деякі військовослужбовці не зізнаються слідству, де купили товар, і стверджують, що випадково знайшли пакетик у кущах. Одні попадаються одразу ж після купівлі — поліцейські чергують у місцях, де наркоторговці ховають закладки. Іншим вдається пронести наркотики до казарми. Якщо у кримінальній справі йдеться лише про зберігання для особистого вживання, суди не виявляють суворості, а до тих, кому інкримінують поширення, вони є суворішими.

Здебільшого військовослужбовців в РФ засуджують до штрафів і умовних термінів. Якщо у солдата зафіксовано наркотичне сп'яніння, але наркотика у нього не знайшли, кримінальна справа не порушується, і суд відправляє військового на гауптвахту за грубе дисциплінарне порушення.

Військово-контрактник Степан Довбня увечері 24 листопада 2022 року в Ростовській області купив через інтернет пакетик мефедрону і сховав його в шкарпетці. Тієї ж ночі Довбню зупинили поліцейські. Вони обшукали його та знайшли наркотики. Ростовський гарнізонний військовий суд, що виносив вирок, призначив 20 000 рублів штрафу. Пом'якшуючими обставинами стало те, що Довбня виховувався у неповній сім'ї та брав участь у війні з Україною.

Альберта Будунова, який служить за контрактом з 2018 року, Кримський гарнізонний військовий суд хотів засудити до реального терміну, але замінив його на умовний. Будунов повернувся з фронту до Криму, замовив наркотик, назва якого у вироку не розкривається, викликав таксі та дорогою забрав закладку. Сидячи в машині, він ужив речовину, але коли таксі зупинили співробітники ДІБДР, викинув пакет у вікно. На слідстві Будунов зізнався, що купив наркотики, бо хотів заглушити почуття напруги, що виникла після участі у війні. Втім, у суді він заявив, що хоче знову повернутися на фронт, і це стало для нього пом'якшувальною обставиною.

Моряк Олександр Багдасаров теж намагався заглушити фізичний біль після участі у війні. Багдасаров служив у Чорноморському флоті й улітку 2022 року потрапив до Військово-морського клінічного шпиталю № 1472 у Севастополі. По інтернету він замовив 0,357 г метадону — це наркотик, який застосовується в медицині для знеболювання. На засіданні у Севастопольському гарнізонному військовому суді він зізнався, що не міг упоратися з фізичною та психологічною напругою і тому купив наркотик. Суд засудив його до штрафу 20 000 рублів.

Найбільший термін серед військовослужбовців, кримінальні справи яких вивчила «Верстка», отримав Дмитро Рандицький. Кримський гарнізонний військовий суд засудив його до 5,5 років колонії суворого режиму за те, що він продав товаришу по службі пакетик конопель або марихуани (у вироку не уточнюється). Рандицький, судячи з вироку, знайшов біля частини складу з авіаційним пальним великий кущ, обірвав його, висушив і сховав там же.

«На війні неможливо не пити, не вживати і витримати все, що відбувається. Може, в інших арміях можливо, але не в російській. Люди спиваються на гражданці через побутові проблеми, що вже говорити про війну», — говорить колишній офіцер Євген.

Також нагадаємо, що армія РФ зазнає помітних втрат через пияцтво — чого не розуміє британська розвідка.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023