На вихідні багатьом може захотітися відпочити на природі (наскільки це можливо) та приготувати щось на грилі. М'ясо, що шкварчить на вогні, запашна птиця, риба чи морепродукти, смачні овочі і навіть десерти — асортимент страв на грилі дуже багатий. «Здорові люди» підготували добірку найцікавіших рецептів.
Для приготування не знадобиться висока температура, тому лаваш можна обсмажувати на залишковому теплі.
Інгредієнти:
тонкий лаваш — 2 листи;
твердий сир — 150 г;
часник — 3-4 зубчики;
шпинат — пучок;
сезонна зелень — пучок.
Приготування.
Розрізати лист лаваша на 4 частини.
Зелень промити і дрібно покришити. Сир натерти на великій тертці. Часник почистити та подрібнити.
Змішати сир, зелень і часник.
На кожен шматок лаваша розкласти трохи начинки і згорнути щільним рулетиком.
Обсмажити на грилі до зарум'янювання.
Інгредієнти:
м'якоть курячого стегна без шкіри — 400 г;
булочки для гамбургера — 4 шт.;
вершкове масло — 4 ч. л;
скибочки помідорів — 4 великі шматочки;
листочки салату — 4 шт.;
лимон — ½ шт.;
чебрець — 2 гілочки;
часник — 2 зубчики + 1 зубчик для соусу;
олія — 2 ст. л;
сіль;
дрібка білого перцю;
мариновані огірки — 2 шт.;
майонез — 4 ст. л;
каперси — 1 ст. л;
кріп — 3-4 гілочки.
Приготування.
З лимона зняти цедру. Змішати з чебрецем, сіллю, білим перцем і олією.
Часник почистити та подрібнити. Додати в маринад, перемішати та змастити м'ясо. Залишити маринуватися щонайменше на годину.
Для соусу огірки, каперси, кріп і часник дрібно нарізати. Перекласти в миску, додати майонез і перемішати.
Курку обсмажити на грилі по обидва боки до готовності (приблизно по 4-5 хвилин).
Булочки розрізати на 2 частини і змастити з внутрішнього боку вершковим маслом. Обсмажити на грилі так, аби прогрілися і на них з'явилися характерні смужки.
На нижню частину булочки покласти трохи соусу, потім лист салату, куряче стегно, помідор, соус і знову булочку.
Інгредієнти:
свинячі стейки на кістці — 1 кг;
олія — 3 ст. л;
червоний винний оцет — 1,5 ст. л;
сік лимона — 1 ст. л;
часник — 1 зубчик;
сушений орегано — 1 ч. л;
сіль;
чорний мелений перець.
Приготування.
Часник почистити та подрібнити.
У невеликій мисці змішати олію, винний оцет, лимонний сік, часник, орегано, сіль і перець.
Викласти шматки свинини в миску, залити маринадом і розподілити по всьому м'ясу.
Накрити миску й залишити маринуватися на холоді щонайменше на годину (краще на ніч).
Дістати свинину з маринаду, перекласти на гриль і готувати до рум'яної скоринки з обох боків. У середньому м'ясо має бути готовим за 12-13 хвилин.
Накрити м'ясо фольгою і залишити відпочити приблизно на 10 хвилин.
Посипати сіллю, полити лимонним соком і подавати.
На гарнір до свинини підійдуть різні салати — від сезонних зелених до традиційних, а також спаржа, яку можна приготувати на грилі.
Готовий короп матиме чудовий смак навіть після того, як охолоне.
Інгредієнти:
короп — 1 шт.;
лимон — 1 шт.;
цибулина — 1 шт.;
часник — 2 зубчики;
пучок петрушки;
пучок кропу;
рослинна олія;
сіль;
мелений чорний перець.
Приготування.
Цибулю та часник почистити. Цибулю нарізати півкільцями, часник пластинками.
Половину лимона нарізати часточками (шкірку можна не прибирати).
Зелень дрібно покришити.
З'єднати в мисці цибулю, часник, зелень, лимон і перемішати.
Коропа почистити і випатрати, з голови видалити зябра.
Нафарширувати рибу сумішшю із зелені, посолити та поперчити.
З лимона, що залишився, вичавити сік, змішати з сіллю, перцем і олією. Змастити рибу ззовні.
Розмістити коропа в роз'ємних ґратах для гриля. Готувати, періодично перевертаючи грати, до готовності (приблизно 30-40 хвилин — залежно від розміру риби та температури вугілля).
На гарнір до приготовленого на грилі коропа підійде легкий весняний салат.
Інгредієнти:
кальмари — 12 шт.;
часник — 1 зубчик;
лимон — 1 шт.;
олія — 4 ст. л.;
пучок петрушки.
Приготування.
Кальмарів почистити: видалити нутрощі, хорду та шкірку. Промити кальмарів під проточною водою й обсушити.
Щупальця, якщо вони є, відрізати.
Зробити із зовнішнього боку кальмара легкі поперечні надрізи — таким чином, щоб вони не були наскрізними.
Петрушку та часник подрібнити. З лимона вичавити сік.
Змішати олію, половину петрушки, часник і частину соку в мисці, добре перемішати.
Викласти в неї кальмарів і щупальця. Розмішати, щоб вони були повністю покриті пряною сумішшю. Залишити на 10 хвилин (краще на півгодини-годину).
Обсмажувати кальмара на грилі, час від часу перевертаючи. Колір готового кальмара стане насичено білим, а також від гриля з'являться характерні смужки.
Коли кальмари будуть готові, зняти їх із гриля, посипати нарізаною петрушкою, збризкати олією і лимонним соком, що залишився. Посолити та поперчити.
На гарнір до кальмарів на грилі можна подати салат із заправкою з лимона.
Інгредієнти:
філе індички — 500 г;
качан цвітної капусти — 1 шт.;
йогурт — 150 г;
лимон — 1 шт.;
часник — 2 зубчики;
корінь імбиру — 1 см;
мелений кумін — 1 ч. л.;
листки любистку — 5-6 шт.;
карі — 2 ч. л.
Приготування.
Нарізати індичку шматочками для шашлику.
З лимона видавити сік. Імбир і часник почистити та подрібнити. Любисток дрібно нарізати.
У мисці змішати йогурт, лимонний сік, імбир, часник, кумін, любисток і карі. Покласти в маринад м'ясо й залишити щонайменше на годину.
За півгодини до приготування нарізати цвітну капусту шматочками такого ж розміру і змішати з м'ясом.
Нанизати по черзі індичку та цвітну капусту на шампур або дерев'яні шпажки, попередньо замочені у воді.
Обсмажувати на грилі, періодично перевертаючи до готовності.
До шашлику як гарнір чудово підійдуть овочі на грилі.
Інгредієнти:
свіжі ковбаски — 4 шт.;
часник — 3 зубчики;
майонез — 2 ст. л.;
спеція для стейків — 1 ч. л.;
майоран — дрібка;
базилік — дрібка.
Приготування.
Часник почистити та дрібно нарізати.
У мисці поєднати майонез, часник, спеції для стейку, майоран, базилік. Усе перемішати.
Викласти в маринад ковбаски, добре натерти та залишити на кілька годин (в ідеалі — на ніч).
Обсмажувати ковбаски на грилі, періодично перевертаючи до готовності.
Начинку для кесадільї можна приготувати заздалегідь.
Інгредієнти:
тортильї — 4 шт.;
куряче філе — 250 г;
суміш мексиканських спецій — 80 г;
твердий сир — 80 г;
сметана — 100 г;
помідор — 1 шт.;
кетчуп — 2 ст. л.;
гострий перець чилі — 1 шт.;
свіжа зелень;
сіль;
чорний перець, свіжомелений.
Приготування.
Курку нарізати брусочками завтовшки приблизно 7 мм. Викласти в миску, засипати спеціями мексиканськими і розмішати, щоб вони рівномірно розподілилися по м'ясу. Залишити маринуватися 10-15 хвилин.
Потім обсмажити курку на грилі чи сковороді, приправивши сіллю та перцем.
Сир натерти на буряковій тертці. Зелень дрібно нарізати.
Обсмажену курку разом із зеленню покласти на тортилью, зверху посипати тертим сиром.
Згорнути коржик і обсмажити на грилі з обох боків.
Помідор нарізати невеликими кубиками. У перцю видалити насіння та плодоніжку, потім подрібнити.
Для соусу змішати кетчуп, сметану, помідор і перець чилі. У соус мачається вже приготовлена тортилья.
Інгредієнти:
овочі (кабачки, баклажани, перець, цибуля, помідори чері, гриби) — 1 кг;
олія — 150 мл + 1 ст. л. для соусу;
соєвий соус — 150 мл;
лимонний сік — 150 мл + 2 ст. л.;
часник — 2-3 зубчики;
несолодкий йогурт — 200 г;
зелень до смаку;
сіль;
перець.
Приготування.
Овочі помити та нарізати невеликими шматочками. Якщо використовуються баклажани, краще після нарізання посипати сіллю і залишити на 10 хвилин, а потім промити — тоді вони не будуть гіркими.
Часник почистити та дрібно порізати.
У мисочці змішати олію, лимонний сік, часник, сіль і перець. Збити віничком чи виделкою.
Викласти в маринад овочі, перемішати, накрити кришкою та маринувати у холодильнику 30 хвилин.
Нанизати мариновані овочі на змочені водою дерев'яні шпажки.
Готувати, перевертаючи, над гарячим вугіллям гриля близько 15 хвилин.
Для соусу подрібнити зелень. Перекласти в мисочку, додати йогурт, лимонний сік, сіль, перець та олію. Добре розмішати.
Подавати овочеві шашлички з йогуртним соусом.
Інгредієнти:
авокадо — 2 шт. (великих);
помідор — 2 шт.;
олія — 100 г;
сир фета — 50 г;
часник — 3 зубчики;
петрушка — 5-6 гілочок;
сіль;
перець.
Приготування.
Часник дуже дрібно нарізати та змішати з олією, приправити сіллю та перцем. Забрати в холодильник на півгодини-годину.
Розрізати авокадо, обережно видалити кісточки. Шкірку знімати не треба.
Рясно змастити половинки з внутрішнього боку олією. Викласти на змащений олією розігрітий гриль і готувати до появи характерних смуг.
У помідорів видалити серцевину з насінням. Нарізати дрібними кубиками.
Фету та петрушку подрібнити, змішати з помідорами. Приправити сіллю та перцем.
Заповнити масою, що вийшла, обсмажені половинки авокадо і подавати.
Інгредієнти:
звичайні зефірки — 10 шт.;
шматочки шоколаду — 10 шт.;
крекери або просте пісочне печиво — 20 шт.
Приготування.
Насадити зефір на очищену паличку чи шпажку і підсмажувати над вугіллям або біля вогню, поки він трохи підрум'яниться.
Відразу ж викласти гарячий підсмажений зефір разом із шматочком шоколаду між печивами та злегка притиснути. Небагато почекати, поки шоколад розплавиться від тепла зефіру, і насолоджуватися десертом.
Смачного!
Більше новин читайте на GreenPost.