Догори
Дати відгук

Сергій Власенко: розвиток ринку гуманітарного розмінування у пріоритетах Міндовкілля

Екологічний інспектор не зможе працювати на території, яку попередньо не очистили сапери.

2 хв на прочитання2 години тому
ФОТО: Заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів Сергій Власенко взяв участь у профільній конференції UMAC 2024 в місті Лозанна. ФОТО: Заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів Сергій Власенко взяв участь у профільній конференції UMAC 2024 в місті Лозанна.
Поділитись:

Про перспективи очищення території України від мін та поточний стан розмінування лісів і об’єктів природно-заповідного фонду заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Сергій Власенко розповів під час свого виступу на профільній конференції UMAC 2024 в місті Лозанна.

"Україна розпочала робити те, що не робив раніше ніхто у світі. А саме рахувати екологічні збитки від бойових дій за новими методиками. З перших місяців роботи над цим стало зрозуміло: неможливо вести обрахунок збитків без розмінування території. Екологічний інспектор не зможе працювати на території, де не побували сапери", — зазначив Сергій Власенко.

Велика війна в Україні за останні роки принесла багато шкоди лісам України, пошкоджено 30 тисяч квадратних кілометрів лісів, з них 4,5 тисяч квадратних кілометрів – заміновані. Майже 10% з 4500 квадратних кілометрів було розміновано протягом 2023/2024 років.

«Розмінування - запорука сталого миру і одна з ключових складових Пункту 8 Формули миру Володимира Зеленського про екологічну безпеку. Ми поступово рухаємося у цьому напрямку. Так, на цей час можливо розпочати розмінування на площі біля 35 тис. га територій установ природно-заповідного фонду, які забруднені вибухонебезпечними предметами. У нацпарку «Кам’янська Січ» на Херсонщині вже розміновано біля 3 тис. га його території, а за ініціативи нацпарку «Святі Гори» на Донеччині розміновано 100 км лісових доріг та під’їздів до пожежних водойм. А на Чернігівщині заплановано розмінування майже 28 га лісів до кінця року», — додав Сергій Власенко.

Забруднення наземними мінами створило серйозні екологічні проблеми, включаючи неконтрольовані лісові пожежі, деградацію, забруднення ґрунтів і водойм, зменшення біорізноманіття, що загалом спричиняє трансформацію екосистем. Ці проблеми мають далекосяжні наслідки для біорізноманіття і здоров’я населення та будуть відчутними не лише для нас, а й для майбутніх поколінь.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Фото: Офіс біосферного заповідника/dpa
Утоплення, а не пташиний грип: у Німеччині викинуло на берег понад 20 мертвих сірих тюленів
2 хв на прочитання2 години тому
Дім моди Prada і комерційна космічна компанія Axiom Space представили дизайн гендерно нейтрального й універсального скафандра для місячної місії NASA — Artemis III.
Дім моди Prada та Axiom Space розробили скафандр для польотів на Місяць (ФОТО)
2 хв на прочитання3 години тому
Зображення згенеровано ШІ
В Іспанії 38-річна жінка померла на очах у дітей після того, як її вдома вкусив хом'як
1 хв на прочитання5 годин тому
ФОТО: Форум "Справедлива трансформація вугільних громад України" / Міндовкілля
Міндовкілля і партнери підписали меморандум про трансформацію вугільних регіонів
2 хв на прочитання5 годин тому
Вода лише у третині водойм Європи в гарному стані — звіт
1 хв на прочитання6 годин тому
Загроза, на яку не звертають уваги: експертна група порахувала величезні витрати через водну кризу
10 хв на прочитання8 годин тому
Кенія переселяє 50 слонів через перенаселеність тваринами одного з національних парків: ось як це виглядає
5 хв на прочитання10 годин тому
Віталій Головня: аквакультура важлива для забезпечення продовольчої безпеки
1 хв на прочитання11 годин тому