Родина Прокоф’євих з Миколаївщини смакує тропічні делікатесні фрукти, вирощені власноруч. Сад вже 16 років плекає голова сімейства Валерій Прокоф’єв.
Як повідомляється, у саду є і гуава, пітахайя, маракуйя, пандероза, пасифора, кумкват, папайя. Як і більш знайомі, лимони, мандарини, апельсини, ананаси, гранати. Вирощує їх садівник в теплиці, поруч з приватним будиночком у спальному районі обласного центру.
Першою рослиною Валерія Прокоф’єва, з якої почалося його захоплення екзотами, став інжир. Нині п’ять сортів інжиру садівник вирощує просто на городі. Рослина не дуже вимоглива, любить спеку та полив, приживається в будь-якому регіоні країни. З одного куща чоловік зазвичай збирає до 40 кілограмів інжиру. Плодоносить біблейський фрукт двічі на рік — наприкінці червня та наприкінці серпня. За словами Валерія Прокоф’єва, єдина проблема у вирощуванні інжиру в тому, що на зиму його слід утеплити.
Почалося хобі Валерія після того, як він повернувся додому після тривалих морських походів. За довгий час у морях він встиг занудьгувати за землею, рослинністю. Ще під час рейсів почав експериментувати з розведенням екзотичних рослин.
«Пробую вирощувати все, про що дізнаюся. Нині чимало груп в Інтернеті, соціальних мережах, які діляться своїм досвідом з приводу екзотів. Спілкуємося, дізнаємося про нове. Були і невдалі спроби, — ділиться садівник. — Приміром, авокадо. Три роки з ним промучився, але так нічого і не вийшло, зав’язі так і не отримав». Саджанці рослин Валерій купує на виставках або вирощує просто із кісточки. Кісточки часто приносять друзі та знайомі.
До слова, фруктове господарство з Одещини виграло грант й змогло значно знизити собівартість продукції.