Догори
Дати відгук

Руйнування Каховської ГЕС: ЕкоКомітет провів виїзне засідання на Херсонщині

Було затоплено 600 км2 територій.

2 хв на прочитання04 Червня 2024, 11:00
Рік після теракту рф на греблі Каховської ГЕС Рік після теракту рф на греблі Каховської ГЕС
Поділитись:

 Перший заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олександр Краснолуцький долучився онлайн до виїзного засідання комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування у Херсонській області. 

Темою заходу був розгляд проблемних питань щодо подолання негативного впливу на довкілля та системи життєзабезпечення населення внаслідок руйнування Каховської ГЕС, розповіли у Міндовкілля.

Як зазначив Олександр Краснолуцький, Міндовкілля із першого дня катастрофічної події провело ряд організаційних заходів щодо подолання її наслідків. 

«У першу чергу ми створили  робочу групу при Міндовкіллі щодо напрацювання плану заходів з відновлення довкілля після Каховської трагедії, до якої увійшли провідні українські фахівці та науковці в галузях лісорозведення, збереження біорізноманіття, водного господарства, грунтознавства, хімічної безпеки. Міндовкілля розробило ряд нормативно-правових актів, які були спрямовані на подолання наслідків і забезпеченням водопостачання регіонів, які найбільш постраждали», —   повідомив Олександр Краснолуцький

Для оцінки збитків та напрацювання плану відновлення в рамках діяльності спеціальної міжнародної місії  Міністерством були залучені організації та експерти різних міжнародних організацій: ЮНЕП/ГРІД-Женева, Геологічна служба США, Міністерство інфраструктури та водного господарства Нідерландів, Агентство з охорони навколишнього середовища США, ФАО, Швейцарське агентство розвитку та співробітництва, Федеральне міністерство навколишнього середовища, охорони природи, ядерної безпеки та захисту споживачів, Шведське агентство з надзвичайних ситуацій, Бернська конвенція, конвенція з біологічного різноманіття, Угода зі збереження афро-євразійських видів мігруючих тварин, механізми Водної конвенції, Рамсарська конвенція (більше 20 експертів).

«Ми постійно використовуємо засідання міжнародних організацій, таких як Конвенція про охорону і використання транскордонних водотоків і міжнародних озер та Конвенція із захисту Чорного моря від забруднення та інших заходів і форумів як площадку, на яких наголошувалось на неприпустимому акті тероризму росії», - додав Олександр Краснолуцький.

Нагадаємо, що внаслідок підриву греблі Каховської ГЕС відбулося неконтрольоване скидання води із водосховища, у результаті якого втрачено 14 куб.км або 72,5 % від загального його об’єму до підриву.

Проривною хвилею із Каховського водосховища, що утворилася униз за течією Дніпра, було затоплено 600 км2 територій. За результатами розрахунків, здійснених Держекоінспекцією, збитки довкіллю внаслідок підриву греблі Каховської ГЕС становлять більше 146 млрд гривень.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
22-річна жінка курила вейп кілька разів на тиждень протягом останнього року, коли у неї з’явилися виразки в роті та навколо нього
Не могла їсти й пити: куріння вейпу лише протягом одного року викликало у дівчини стан, схожий на герпес (ФОТО)
3 хв на прочитанняхвилину тому
Фото: «Їжа легко»
Курячий суп із кабачками та перловкою — легкий і незвичайний  рецепт із  простих продуктів
1 хв на прочитання4 години тому
 Порятунок чоловіка з раком гортані
Рівненські лікарі врятували чоловіка з раком гортані
1 хв на прочитання5 годин тому
 Любовний гороскоп на 1 липня 2024 року
Емоції на піку: любовний гороскоп на 1 липня 2024 року
1 хв на прочитанняВчора
На Полтавщині планують цифровізувати процес відшкодування вартості проїзду пільговим категоріям
2 хв на прочитанняВчора
До Польщі наближаються тигрові комарі, що можуть передавати небезпечні захворювання
1 хв на прочитанняВчора
У лікарні на Одещині 41-річний чоловік став посмертним донором серця та нирок для трьох людей (ФОТО)
2 хв на прочитанняВчора
Родини захисників та захисниць, які отримали складні поранення чи інвалідність можуть скористатися доглядовими послугами
2 хв на прочитанняВчора