Догори
Дати відгук

Розчленування танкера "Делфі" призведе до екокатастрофи в Одесі

Про це попередили екоактивісти

3 хв на прочитання04 Серпня 2020, 20:45
Поділитись:

Екоактивісти заявляють, що розрізання на частини танкера «Делфі», який зазнав аварії біля одеського пляжу у 2019 році, загрожує місту техногенною та екологічною катастрофою. Про це сьогодні на брифінгу заявили представники громадської екологічної організації «Зелений лист». Про це повідомляє "УНІАН".

За словами керівника організації Владислава Балінського, танкер, який знаходиться на пляжі «Дельфін», - свого роду «екологічна міна». 

«Від дії органів влади на сьогодні залежить стану найближчих до «Дельфіна» пляжів на кілька років вперед ... Масштабна екологічна та техногенна катастрофа може бути заподіяна необдуманими та безвідповідальними діями керівництва Адміністрації морських портів України з видалення з акваторії нафтоналивного танкера», - заявив Балінський. 

Він пояснив, що метод (розрізання на місці), до якого, за даними екологів, схиляються чиновники, згубний для морської флори і фауни. Зокрема, відповідно до одного з планів, судно розріжуть на дві частини та видалять спочатку його носову, а потім кормову частину. Однак перед цим необхідно провести дегазацію — відкачування з танкера пального, масла та ін. на берег або на спеціалізовані судна. Після цього нафтоналивні ємності судна провітрюють, з їхніх стінок механічно видаляють залишки пального тощо. Як наголосили активісти, даний процес небезпечний в умовах, коли судно знаходиться поблизу берега, в межах міста. Представники «Зеленого листа» вважають, що в умовах відкритої пляжної зони неможливо провести ретельну дегазацію і зачистку залишків нафтопродуктів з танкера, тим більше — в плановані терміни (листопад 2020 року), коли в Чорному морі будуть сильні шторми. 

«Це означає, що метод розрізання судна неприйнятний з точки зору екологічної та техногенної безпеки, а також з точки зору безпечного проведення робіт», - заявили громадські працівники. 

Також вони вважають, що заявлена АМПУ вартість робіт - 24,5 млн грн — занадто завищена, і зараз існують набагато дешевші (у 8-10 разів) і безпечніші проєкти підйому танкера. Ці проєкти не пов'язані з розрізанням судна, але АМПУ їх не розглядає. У ході пресконференції її учасники також зазначили, що, як випливає з підсумків розслідування, проведеного Державною службою морського і річкового транспорту України, у 2012-2014 роках судно фігурувало в схемі бізнес-групи олігарха Сергія Курченка з контрабандного ввезення на територію України нафтопродуктів. За їх словами, у контрабандних перевезеннях танкер міг брати участь до 2018 року, він також міг працювати як «чорний бункерувальник» - заправляти інші судна пальним без акцизних зборів і податків. 

Під час аварії (22 листопада 2019 року), за даними екологів, з судна випали три бочки з нафтопродуктами, через що протягом кількох днів після аварії вміст нафтопродуктів у воді навколо танкера перевищував норму в 157 разів. Як зазначив Балінський, в ємностях (танках) судна може бути до 10 тонн «мертвих» залишків нафтопродуктів (мазут, масла та ін.), які почали виливатися в акваторію з настанням літа і спробами зняти судна з мілини.  

Нагадаємо, на конкурсі вирішать, хто підніме багатостраждальний танкер Delfi.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Більше з GreenPost
Знижує цукор у крові Холестерин Корисний фрукт
Цей фрукт знижує цукор у крові та "розщеплює" холестерин: можна їсти майже всім
1 хв на прочитання40 хвилин тому
Фото з відкритих джерел
Злість під час бігу: чому спорт може мати негативний психологічний ефект
2 хв на прочитаннягодина тому
Засіяно 2 млн гектарів ярих зернових і зернобобових
В Україні засіяно вже понад 2 млн гектарів ярих зернових і зернобобових
1 хв на прочитання2 години тому
Фото: Телеграм-канал «Стоматологія по-простому»
Зуб видалили, а все одно болить: стоматологи розповідають, що відбувається і що при цьому слід робити
2 хв на прочитання2 години тому
Напилася води і померла: у Великій Британії розслідують смерть жінки, якій призначили препарат, що викликає спрагу
2 хв на прочитання4 години тому
Як приготувати картопляні крокети: ідея смачного обіду
1 хв на прочитання5 годин тому
Два способи зробити так, аби перці рясно вродили
1 хв на прочитання7 годин тому
Достатньо повідомити рацс: у Німеччині спростили процедуру зміни статі в документах
1 хв на прочитання11 годин тому