Догори
Дати відгук

Через затоплення на Миколаївщині постраждав заповідник та його червонокнижні мешканці

Постраждали території 10 громад, з них найбільше – Березнегуватська, Снігурівська та Горохівська.

2 хв на прочитання12 Липня 2023, 09:15
Фото:
ілюстративне Фото: ілюстративне
Поділитись:

Через підрив Каховської ГЕС та підвищення рівня води в Інгульці було затоплено частину ботанічного заказника "Івано-Кепіно", орієнтовною площею до трьох гектарів із загальної площі 25 гектарів. Станом на 11 липня фахівці підраховують збитки, пишуть НОВИНИ N

Про це розповіла начальниця відділу державного екологічного нагляду Інна Кривко.

"Ми бачимо, як вплинуло підвищення рівня води на стан заповідника. Відбулася зміна конфігурації вапнякових оголень. Ми можемо побачити, що тут знаходяться гнізда птахів, нори комах", - розповідає Інна Кривко.

За словами Кривка, важко оцінити масштаб наслідків. Через вплив води в регіоні, сталося замулення окремих ділянок, вимивання кореневої системи рослин.

Внаслідок затоплення постраждали рослини, занесені до Червоної книги України, наприклад "Зінова гранітна".

"Взагалі "Зинова гранітна" - це ендемічний вид рослин. Це північно-західне Причорномор'я. Ось у Миколаївській області - це на території природного заповідника Єланецький степ і на околицях міста Снігурівка", - додає начальниця екологічного нагляду.

За словами еколога Олега Деркача, на Миколаївщині значного пошкодження рослинного покриву не буде.

"В Інгульці вода значно підвищувалася, але це коливання в межах повеней. Такі повені завжди були, тому, скажімо, рослинний покрив добре пристосований до таких катастрофічних повеней", - каже еколог Олег Деркач.

При підтопленні тривалістю до 10 днів гине до 30 відсотків лісових насаджень, а за тривалого підтоплення від 10 до 20 днів ймовірність загибелі становить до 70 відсотків, каже головний спеціаліст управління екології Миколаївської ОДА Марина Романенко.

"Найгірша ситуація там, де степові ділянки та схили річкових долин, де переважає степова рослинність", - додає Марина Романенко.

За словами спеціалістки, один екземпляр рослини "Зіновати гранітної" коштує 410 гривень.

"Спільно з Державною екологічною інспекцією ми нарахували, що десь на одному квадратному метрі було приблизно сім - дев'ять рослин, то можемо помножити на довжину берегової лінії. Таким чином виходимо на суму збитків, які мають бути компенсовані", - розповідає Марина Романенко. .

На липень 2023 року розробляється Програма комплексного відновлення природних екосистем Миколаївської області.

"Якраз зараз формуються пропозиції до тих заходів, які фінансуватимуться за рахунок обласного бюджету. Тому якраз чекаємо на ці пропозиції до 30 липня", - каже спеціалістка управління екології Марина Романенко.

За словами Марини Романенко, постраждали території 10 громад, з них найбільше – Березнегуватська, Снігурівська та Горохівська.

Фахівці Державної екологічної інспекції провели фотофіксацію стану території ботанічного заказника "Івано-Кепіно". Станом на 11 липня 2023 року підраховується розмір збитків.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.