Догори
Дати відгук

Росія з початку війни здійснила 85 атак на об'єкти електроенергетики України – генпрокурор

З них 51 – у жовтні

3 хв на прочитання25 Жовтня 2022, 09:15
Поділитись:

Збройні сили РФ з початку повномасштабного вторгнення здійснили 85 атак на об'єкти електроенергетики, з них 51 – у жовтні, повідомив генеральний прокурор України Андрій Костін.

Згідно з релізом на сайті Офісу генпрокурора в понеділок увечері, найбільше ударів по об'єктах критичної інфраструктури у жовтні завдано в Дніпропетровській області – 8, Львівській – 6, Вінницькій – 5, Сумській – 4, Харківській – 4, у Києві – 4.

Як випливає з інфографіки, якою проілюстровано повідомлення, з лютого до жовтня кількість ударів по енергоінфраструктурі збільшилась удесятеро – з 5 в лютому до 51 у жовтні, і лише одну атаку здійснено у квітні. Найбільше постраждали з початку війни Донецька область, по енергооб'єктах якої було завдано 14 ударів, Сумська – 13 та Харківська – 7.

Не зафіксовано ударів у п'яти областях України – Закарпатській, Чернівецькій, Тернопільській, Черкаській і Херсонській.

"Це політика знищення українців через створення умов, непридатних для життя. З наближенням зими російське керівництво свідомо позбавляє людей базових речей: води, електрики, тепла. Так само, як свідомо прирікало на голодну смерть під час Голодомору 1932-1933 років. Це – тероризм і воєнний злочин", – заявив генпрокурор.

Водночас він закликав ООН підтримати створення Міжнародного трибуналу для агресора.

"Росія та її керівництво мають постати перед судом за злочин агресії, геноциду і воєнні злочини. Мир неможливий, допоки зло не покаране", – зазначив Андрій Костін.

Як повідомлялося, з 10 жовтня на енергетичну інфраструктуру України здійснюється масштабна атака ракетами та дронами-камікадзе.

Генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко в інтерв'ю виданню "Економічна правда" у середині жовтня уточнив, що ударів завдають не по генерувальних потужностях, а по системах зв'язку з енергосистемою країни: відкритих розподільних пристроях, трансформаторах, перемикачах. Ключові цілі – трансформаторні високовольтні підстанції "Укренерго" та обладнання видачі потужності на теплових електростанціях (ТЕС). Крім того, удари по підстанції на Дніпропетровщині, де розташовані шахти ДТЕК, порушили енергозабезпечення шахт, що призвело до призупинення видобутку вугілля, на якому працюють ТЕС.

Голова НЕК Володимир Кудрицький в інтерв'ю "РБК-Україна" уточнив, що обстріли були майже в усіх областях країни, найбільше атак зазнав західний, київський і харківський регіони країни. Постраждалі там об'єкти є важливими елементами, що пов'язують енергосистему країни, у цих регіонах високий рівень споживання е/е.

За його словами, усі об'єкти підлягають ремонту й відновленню, питання лише в термінах: одну частину інфраструктури можна відновити за кілька днів, іншу – за тижні та місяці. Водночас деякі об'єкти, можливо, доцільніше побудувати заново, ніж відновлювати.

Кудрицький переконаний, що об'єкти із метою повністю погасити українську енергосистему обирали російські енергетики, які нарівні з військовими мають сісти на лаву підсудних.

Україна через дефіцит потужності в енергосистемі з 11 жовтня зупинила експорт електроенергії, але станом на 24 жовтня не здійснює комерційного імпорту з Європи. "Укренерго" впровадило графіки обмеження поставок е/е всередині країни, щоб утримати баланс і цілісність усередині енергосистеми країни. Цьому також допомагає добровільна економія електроенергії українськими домогосподарствами.

За оцінкою Міністерства енергетики України, відсутність генерації із Запорізької АЕС й останні обстріли енергооб'єктів призвели до втрати можливості видачі до 40% наявної генерувальної потужності. 

Джерело: Інтерфакс Україна

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Енерго
Зображення згенероване ШІ
Розпочалося будівництво двох нових енергоблоків за американською технологією: Хмельницька АЕС стане найпотужнішою в Європі
3 хв на прочитанняВчора
Хімічний індустріальний парк Рівне Відновлювальні джерела енергії
У Рівному збудують хімічний індустріальний парк, де вироблятимуть аміак та азотні добрива
1 хв на прочитання14 Квітня 2024
Атомна галузь Енергетика Природний газ і нафта
Україна і Словаччина підписали Меморандум про поглиблення співпраці в атомній галузі
1 хв на прочитання14 Квітня 2024
Ситуація в енергосистемі на 13 квітня
Ситуація в енергосистемі на 13 квітня: діють обмеження споживання на Харківщині та Дніпропетровщині
1 хв на прочитання13 Квітня 2024
Графіки, відключення та пошкодження: ситуація в енергосистемі на 11 квітня
1 хв на прочитання11 Квітня 2024
Зруйновано Трипільську ТЕС - "Центренерго" втратило 100% генерації
1 хв на прочитання11 Квітня 2024
Харківщина отримала 724 генератори різної потужності
1 хв на прочитання11 Квітня 2024
«План із занурення України у темряву не спрацює»: ЄС направив в Україну понад півтори сотні генераторів
1 хв на прочитання10 Квітня 2024