Догори
Дати відгук

Річка Колорадо, одна з найдовших у світі, більше не досягає моря

У новому дослідженні детально розглядається, що (чи, можливо, хто) є причиною того, що річка висихає.

3 хв на прочитання05 Квітня 2024, 15:43
Багато пишних лагун у дельті річки Колорадо перетворилися на солончаки. Зображення Обсерваторії Землі NASA. Фото: Лорен Дофін (Lauren Dauphin), з використанням даних Landsat від Геологічної служби США Багато пишних лагун у дельті річки Колорадо перетворилися на солончаки. Зображення Обсерваторії Землі NASA. Фото: Лорен Дофін (Lauren Dauphin), з використанням даних Landsat від Геологічної служби США
Поділитись:

Річка Колорадо є, мабуть, однією з найбільш знакових у Північній Америці, вона протікає через такі природні чудеса, як Скелясті гори і Гранд-Каньйон, але її води також історично низькі, до такої міри, що вона більше не досягає моря. Нове дослідження детально вивчило причини пересихання річки, намагаючись з'ясувати, як найкраще вирішити цю проблему, розповідає IFLScience.

Річка Колорадо, що протікає понад 2300 км, вважається критично важливим джерелом води для понад 40 млн людей у семи штатах. Її води також мають життєво важливе значення для понад 2 млн га орних земель.

Той факт, що її потік зменшився на 20 % протягом лише одного століття, означає, що існує загроза досить серйозних наслідків.

Основні причини того, чому річка більше не досягає своєї колись пишної дельти в Каліфорнійській затоці, вже встановлені: зміни клімату зіграли свою роль, а також триваюча мегапосуха і хронічне надмірне використання її вод.

Політики сперечаються про те, як розподілити воду, що залишилася, і зупинити її надмірне використання, тож дослідники взялися за складання першого повного водного бюджету річки, сподіваючись надати інформацію, яка допоможе в переговорах.

«Детальне знання того, як і де використовується вода в річці, може допомогти в розробці стратегій і планів для приведення водокористування в баланс із наявними запасами», — пишуть автори.

Щоб розрахувати водний бюджет річки, команда провела детальний аналіз середньорічного використання і втрат води між 2000 і 2019 роками, а також конкретних видів використання, які сприяли цьому.

Важливо, що сюди увійшли всі прямі види використання води людиною — не лише побутове, а й сільськогосподарське, наприклад, зрошення — та непрямі втрати, такі як випаровування з водосховищ. Дослідники також урахували фактори, які раніше не бралися до уваги, такі як споживання води в Мексиці — адже річка Колорадо протікає не лише в США — і річка Гіла, яка живить Колорадо.

Результати дослідження підтвердили роль, яку має відігравати людина, але, на відміну від попередніх оцінок, вказали на головного винуватця: сільське господарство.

«Вода, що споживається для сільського господарства, втричі перевищує всі інші прямі види використання, разом узяті», — пишуть автори.

Зрошення в сільському господарстві, зокрема, видається проблемою, оскільки аналіз показав, що на нього припадає не лише 74 % прямого використання води річки людиною, а й більше половини загального водоспоживання. Майже 2/3 цієї води було використано для зрошення сільськогосподарських культур, що використовуються для годівлі худоби.

Команда підрахувала, що в середньому 23,7 млрд м3 води споживається з річки щороку до того, як вона досягає дельти. Щоб уникнути дефіциту води, вони рекомендують скоротити використання води у верхньому та нижньому басейнах річки приблизно на 22-29 % лише для стабілізації рівня водосховищ — і прогнозують, що до 2050 року через зміну клімату його потрібно буде скоротити ще більше.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Прогноз погодних умов в Україні на травень
Прогноз погодних умов в Україні на травень
3 хв на прочитанняхвилину тому
Як придбати чорну ікру та осетрину без шкоди для природи і власного здоров'я.
Фото: Clemens Ratschan
Не стань браконьєром: як придбати чорну ікру та осетрину без шкоди для природи і власного здоров'я
7 хв на прочитання26 хвилин тому
Фото: Рixabay
Кліматична криза — це також криза психічного здоров'я: що науковці говорять про стрес через наслідки змін клімату
3 хв на прочитання5 годин тому
Сліди невідомого раніше виду динозаврів знайшли в Китаї
Велетенські сліди невідомого раніше виду динозаврів знайшли в Китаї
2 хв на прочитання6 годин тому
Щонайменше четверо людей загинули, понад 100 поранено: у США над Оклахомою пронісся торнадо
2 хв на прочитання7 годин тому
На заказнику Кременчуцького водосховища браконьєр "наловив" риби на 3 роки тюрми
1 хв на прочитання8 годин тому
На шляху до нульових викидів: як компаніям реалізувати стратегію Net Zero 
4 хв на прочитання9 годин тому
Цікаві ідеї оформлення дачного дворового умивальника (ФОТО)
2 хв на прочитання12 годин тому
Більше з GreenPost
Небезпека гемофільної інфекції
У чому небезпека гемофільної інфекції і якими вакцинами в Україні відбуваються профілактичні щеплення
1 хв на прочитання12 хвилин тому
Фото ілюстративне
У разі проковтування забарвлює губи дитини в синій колір: у США вирішили проблему дітей, які ковтають батарейки
3 хв на прочитання50 хвилин тому
Аеропорт Кишинева закривають.
Фото ілюстративне
Аеропорт Кишинева закривають для проводжаючих, деталі
1 хв на прочитаннягодина тому
Помічники судді одягають маски, щоб налякати немовлят під час фестивалю накі сумо в храмі Сенсо-Ді в Токіо, Японія, 28 квітня 2024 року. Фото: Reuters
Боротьба немовлят, що плачуть: у Японії пройшов фестиваль незвичайного сумо — у ньому беруть участь однорічні діти (ФОТО)
3 хв на прочитання2 години тому
Щеплення проти гепатиту В: відповідь МОЗ, чому не варто відкладати
2 хв на прочитання3 години тому
Чим підживити абрикос навесні — найкраще добриво
1 хв на прочитання3 години тому
У Чехії оголосили про успішне збільшення потужності 3-го енергоблока АЕС Dukovany
1 хв на прочитання4 години тому
В Одесі викрили цех з незаконного пошиття «брендового» одягу
1 хв на прочитання9 годин тому