Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • РФ виснажила свої сили під Бахмутом, але готується до наступальної операції на Луганщині — Інститут вивчення війни

РФ виснажила свої сили під Бахмутом, але готується до наступальної операції на Луганщині — Інститут вивчення війни

Тим часом імовірність нового наступу російських військ у Запорізькій області цієї зими знижується.

3 хв на прочитання29 Грудня 2022, 14:41
Поділитись:

Російські сили, схоже, готуються до рішучих дій у Луганській області, хоча незрозуміло, чи це буде оборонна, чи наступальна операція. Про це йдеться у звіті за 28 грудня американського Інституту з вивчення війни (ISW).

Експерти вказують, що росіяни продовжують накопичувати військову техніку та сили в Луганську (сюди, схоже, були передислоковані виведені з Херсона десантні війська), протягом кількох місяців облаштовували великі траншеї та польові укріплення. Крім того, аналітики нагадують про призначення нового командувача Західним військовим округом, підрозділи якого є основними силами, що діють на Луганському напрямку.

Вищезгадані ознаки можуть свідчити про те, що російські війська на Луганщині готуються до наступальної операції, як раніше і прогнозували в ISW, йдеться у звіті.

Експерти також зазначають, що ймовірність нового наступу російських військ у Запорізькій області цієї зими знижується. Російські сили, ймовірно, створюють оборонні укріплення для захисту від можливих наступальних операцій ЗСУ. 28 грудня стало відомо про те, що зруйновано міст через річку у Пологах. Нещодавні зусилля росіян щодо мінування та зведення укріплень у Запорізькій області та на узбережжі Дніпра вказують на те, що російські війська не прагнуть проводити там наступ, вважають у ISW.

Також у зведенні приділяється увага і російському наступу під Бахмутом. Експерти кажуть, що він, імовірно, досягає кульмінації, коли «сили не можуть продовжувати атаку і повинні зайняти оборонні позиції або взяти оперативну паузу». На їхню думку, про це свідчать такі ознаки:

  • росіяни через великі втрати змушені діяти невеликими штурмовими групами без додаткової підтримки;
  • на допомогу ПВК «Вагнер» кинуто повітряно-десантні війська (ймовірно, ПВК деградувала майже до виснажливого ступеня і потребує підкріплення);
  • високопосадовці безперешкодно відвідують передові позиції в Бахмуті (що підтверджує повідомлення в українських соцмережах про те, що 21 грудня ЗСУ провели тактичну контратаку, відтіснивши сили РФ від околиць Бахмута).

«Високий рівень виснаження сил, відповідальних за наступ на Бахмут, може прискорити досягнення кульмінації, якщо тільки значна кількість регулярних російських військових частин не буде відправлена для підтримки наступу та відстрочення або запобігання його кульмінації», — зазначають у ISW.

На що ще звернули увагу експерти:

  • Кремль продовжує демонструвати, що Росія не має щирого наміру вести переговори з Україною, наполягаючи на тому, щоб Україна погодилася з незаконними анексіями Росією українських земель;
  • Кремль продовжує подавати передачу США систем ППО Patriot як ескалацію американсько-російських відносин, але ISW з високою впевненістю прогнозує, що в результаті Росія не буде навмисно прагнути ескалації до великого конфлікту з НАТО;
  • Кремль виділив додаткові кошти на розвиток оборонних укріплень у прикордонних районах Росії й на окупованій Україні та набирає кадри для проведення фортифікаційних робіт.

Також ми розповідали про «вісім років бомбили Донбас»: чому це знову актуально.

Окрім того, нагадаємо, що дотримання стратегії затяжної війни — самогубство для РФ — міжнародний терорист Гіркін-Стрєлков.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023