Догори
Дати відгук

Реформа Супрун популярна у людей, які з медициною зазвичай не стикаються – експерт

Популярність медреформи експерт пояснює дуже простими меседжами, коли декларуються правильні речі.

3 хв на прочитання09 Серпня 2020, 17:17
Поділитись:

Люди, які підтримують реформу Уляни Супрун – це здебільшого молодь, ті, хто не має реальних важких захворювань, а просто проходить профогляди чи раз на кілька років спілкується з сімейним лікарем. Про це у своєму інтерв’ю GreenPost розповідає медичний експерт Дмитро Підтуркін, засновник Української медичної експертної спільноти.

Популярність медреформи експерт пояснює дуже простими меседжами, коли декларуються правильні речі.

«Того, що вони не можуть бути практично реалізовані у наших реаліях та при запропонованих підходах, люди не розуміють, бо не уявляють, як функціонує система, – говорить Дмитро Підтуркін. – Наприклад, усі знають, що лікарі змушені пропонувати пацієнтам додатково оплачувати своє лікування. Адепти медреформи розповідають, що це все корупція в охороні здоров'я – а давайте це приберемо, просто примусивши лікарів краще працювати… Виходить, що раніше були корупційні схеми, ми прибираємо корупцію, запроваджуючи прозорий механізм. Це дуже позитивно».

Окрім того, зазначає експерт, зазвичай люди, які підтримують реформу Супрун, з медициною стикаються лише у лікаря первинки. А лікарі первинки загалом медреформою задоволені – адже в рамках першого етапу реформи фінансування охорони здоров’я вони отримали значне підняття фінансування, в середньому у 2,6 раза. Також було запроваджено "більш friendly" для пацієнта методи роботи з лікарем – електронна черга до лікаря та можливість лікарю дати дистанційну консультацію за телефоном.

«Насправді ніхто не розуміє, що телефоном лікар узагалі не може проконсультувати, встановити діагноз – але пацієнтові це зручно»,
– коментує Дмитро Підтуркін.

Люди, які не стикаються з лікуванням важких захворювань, дуже гарно сприймають подібні новації, додає він. А ось люди, пов'язані з лікуванням тяжких хвороб, дуже негативно ставляться до цієї реформи. Дмитро Підтуркін пояснює це тим, що збільшення фінансування первинці було зроблено за рахунок інших медиків – загальне ж фінансування охорони здоров’я не тільки не зросло, воно навіть зменшилося, адже у 2016 році це було 4% від ВВП, а у 2019 – 2,8%.

«В результаті з’явилася диспропорція у зарплаті медиків  – якщо зарплати лікарів первинки досягли 15-18 тис. грн на місяць, то середня заробітна плата у галузі залишилася на рівні 7-8 тис. грн, тобто набагато більш кваліфіковані медичні кадри – вузькопрофільні фахівці, наприклад, хірурги, не кажучи про таких необхідних зараз лікарів-інфекціоністів, отримують без перебільшення злиденну зарплатню. Лікар вищої кваліфікації – це 14-тарифний розряд зі ставкою трохи більше 5 тис. грн», – говорить Дмитро Підтуркін.

Також раніше ми розповідали, чому просто перевести лікарню на нове фінансування означає її зачинити.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Куряча печінка у сметані — надзвичайно простий рецепт
1 хв на прочитання26 Квітня 2024
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Бадан як низький бордюр для садової доріжки — ідея для ландшафтного дизайну (ФОТО)
1 хв на прочитання26 Квітня 2024
Гороскоп на п'ятницю, 26 квітня
Нові можливості та фінансовий успіх: гороскоп на п'ятницю, 26 квітня
1 хв на прочитаннягодина тому
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
1 хв на прочитання3 години тому
Українців закликають підвішувати паски до Великодня
2 хв на прочитання3 години тому
Десятки підприємств України експортують молочні товари в ЄС, що свідчить про їх якість і безпечність - Висоцький
1 хв на прочитання4 години тому
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
4 хв на прочитання5 годин тому
БЕБ у Львові забезпечило відшкодування 5,2 млн грн завданих бюджету збитків через продаж харчових продуктів
1 хв на прочитання5 годин тому