Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • Реальна кількість загиблих значно вища: в РФ порахували свої втрати у війні з Україною

Реальна кількість загиблих значно вища: в РФ порахували свої втрати у війні з Україною

Ідеться лише про офіційно підтверджені випадки

6 хв на прочитання30 Липня 2023, 15:46
Поділитись:

«Медіазона» спільно з «Бі-бі-сі» та командою волонтерів продовжує вести поіменний список загиблих на війні з Україною російських солдатів. Отримане в такий спосіб число не відображає реальний рівень втрат — ідеться лише про публічні повідомлення про загибель. До них належать пости родичів, новини в регіональних ЗМІ та повідомлення місцевої влади.

Реальна кількість загиблих значно вища: згідно з підрахунками «Медіазони» та «Медузи», це 47 тисяч осіб на кінець травня 2023 року. Це число отримали, розрахувавши надмірну смертність чоловіків.

Підтвердженням загибелі вважається публікація в російському офіційному джерелі або ЗМІ, або публікацію від родича (збігаються прізвища або інші деталі, що дозволяють судити про це), або пости в інших джерелах, таких як міські пабліки, якщо вони супроводжуються фотографіями загиблого чи вказівкою дати прощання і похорон, або фотографії з цвинтарів.

Видання не рахували військових втрат самопроголошених республік Л/ДНР. Однак якщо громадянин РФ добровільно вирушив на війну і приєднався до армій цих республік (чи був спрямований туди після мобілізації), його рахували.

Роди військ визначали за повідомленнями про те, де служив загиблий, чи з відзнакам і формі, а не з його спеціальності. Наприклад, якщо військовий керував самохідною артилерійською установкою у поєднанні ВДВ, його відносили до ВДВ, а не до артилерійських військ.

Статистика свідчить, що приріст числа загиблих ув'язнених дедалі менше. Частина знайдених за цей місяць некрологів відносяться до періоду штурму Бахмута, а частина до нових втрат. Наразі ув'язнені служать у загонах «Шторм Z» міністерства оборони. Наскільки масово йде вербування в колоніях просто зараз, поки що неясно.

OSINT-дослідники, які стежать за контрнаступом України у Запорізькій області, відзначали високі втрати серед російської артилерії та РСЗВ. Є непрямі докази цього: кількість загиблих військовослужбовців артилерійських військ за минулий місяць зростала швидше, ніж зазвичай. Варто зазначити, що артилерійські розрахунки є не лише в самих ракетних військах і артилерії, а й у багатьох інших з’єднаннях, тому кількість загиблих військовослужбовців РВіА не дорівнює кількості загиблих артилеристів — друге значно більше.

За останні чотири тижні стало відомо про загибель 17 офіцерів у званні від підполковника і вище. Загалом у списку високопоставлених офіцерів зараз 280 осіб.

11 липня підтвердилася загибель заступника командувача Південного військового округу генерал-лейтенанта Олега Цокова. Він загинув під час удару ракети Storm Shadow Бердянськом.

Це перший генерал-лейтенант ЗС РФ, який загинув на цій війні.

За останні два тижні виявлені втрати серед офіцерів у званні від підполковника

Що відомо про втрати з початку війни

Найбільше похорон приходить у Свердловську та Челябінську області, Башкортостан, Бурятію та Ростовську область. Велика кількість повідомлень про загибель із Краснодарського краю серед іншого пояснюється тим, що тут волонтери обходять цвинтарі та фотографують поховання військових — тобто про більшу кількість втрат стає відомо публічно.

Ось як розподілені втрати у російських регіонах. Це абсолютні числа, які не перераховані за населенням чи кількістю військових частин — тому це має ілюстративний характер.

З 24 лютого 2022 року по 25 липня 2023 року підтверджено загибель як мінімум 28 652 військових.

Таймлайн показує кількість загиблих, смерть яких підтверджена в заданий часовий проміжок. Це число не дорівнює кількості втрат на день: якщо в публікації не була вказана дата смерті, брали дату публікації — тобто найранішу відому дату, коли людина точно була мертвою.

Карта загиблих військових

У більшості випадків, з повідомлень про загибель, а також за непрямими ознаками — форма або знаки нарукавні — можна визначити рід військ загиблого. Ось як розподіляються втрати за родами військ.

Мобілізовані, добровольці й ув'язнені — це не окремий рід, але їх нанесли на графік, щоб зіставити із втратами кадрових частин.

Які війська зазнавали втрат на війні з Україною

З початку літа і по середину осені 2022 року основний тягар втрат несли добровольці, що разюче відрізняється від ситуації на першому етапі війни: взимку і на початку весни найбільшу шкоду зазнали частини ВДВ, пізніше — мотострілецькі війська.

До кінця 2022 року та початку наступного помітно зросли втрати серед ув'язнених, завербованих у ПВК «Вагнер». Із них формували «штурмові групи» для атаки на українські позиції під Бахмутом.

У березні 2023 року ув'язнені стали найбільшою категорією втрат на війні. Після штурму Бахмута випадків масового використання ув'язнених поки що не було.

Відомо також про 174 випадки загибелі військових пілотів. Втрати серед льотчиків особливо болючі для армії: підготовка одного пілота фронтової авіації першого класу займає 7-8 років і коштує близько 3,4 млн доларів.

До 28 липня підтвердилася загибель понад 2300 офіцерів російської армії й інших силових структур. 280 із них — у званні від підполковника та вище.

На сьогоднішній день офіційно підтверджено повідомлення про смерть двох заступників командуючих арміями — це генерал-майор із 41-ї армії Андрій Суховецький і генерал-майор Володимир Фролов із 8-ї армії.

Дата загибелі військовослужбовців вказана більш ніж у 20,8 тисяч повідомленнях. Кількість втрат на день за цими даними навряд чи відображає реальну картину, проте дозволяє припустити, в які дні бої були найнапруженішими.

Варто враховувати, що дані останніх тижнів — неповні, і можуть сильно змінитися в майбутньому.

Всього на 25 липня 2023 року відома точна дата загибелі у 20 805 військових

Вік загиблих в Україні російських військовослужбовців

Всього на 25 липня 2023 року відомі дата народження або рік у 22 997 військовослужбовців. Перші півроку війни, коли у вторгненні брала участь регулярна армія без добровольців, мобілізованих і ув'язнених, найбільше смертей було у групі 21-23 роки.

Дані: публічні повідомлення у ЗМІ та соцмережах.

Добровольці та мобілізовані значно старші: за своїм бажанням їдуть на війну після 30-35 років, а мобілізують тих, хто старший за 25.

Раніше ми також писали, що озвучені Путіним втрати російських військових під час контрнаступу ЗСУ на 32 % перевищили оцінки Шойгу.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023