Рак молочної залози: 9 найправильніших запитань до онколога

4 хв на прочитання15 Жовтня 2024, 01:21
Зображення з відкритих джерел

Найпоширеніше онкозахворювання серед жінок, однак хворіють на рак грудей і чоловіки.

15 жовтня відзначають Європейський день здоров'я молочної залози та Всесвітній день боротьби з раком грудей. Рак молочної залози є найпоширенішим онкозахворюванням серед жінок, однак хворіють на рак грудей і чоловіки. За даними ВООЗ, щорічно у світі реєструється близько 1 млн нових випадків раку молочної залози, і щороку понад 0,5 млн людей у всьому світі помирає через цю недугу. Лікар-онколог Мілана Мустафаєва відповіла на 9 найправильніших запитань про рак молочної залози, які варто поставити.

Який вік найнебезпечніший для розвитку раку молочної залози?

Дехто впевнений, що рак молочної залози — виключно вікове захворювання, яке не загрожує молодим. На жаль, це зовсім не так. Звісно, ​​з кожним прожитим роком ймовірність розвитку раку молочної залози зростає. До 40 років ймовірність розвитку пухлини становить 0,5%, у віці 40-60 років — вже 4%, а у віці 60-80 років — 7%.

Коли потрібно бити на сполох і як розпізнати рак на самому початку?

Якби у мене був рак, він би болів, правда?

Ні, неправда. Боліти молочна залоза може тільки на пізніх стадіях розвитку онкологічного захворювання. А на початкових стадіях пухлина абсолютно безболісна.

Рак молочної залози виліковний?

Це складне питання, і однозначної відповіді на нього немає — все залежить від локалізації пухлини, розміру утворення, віку пацієнтки та стадії захворювання. Ступінь виживання на першій стадії — 98 %, на другій — 66 %, на третій — 40 %, а ось на четвертій — лише 10 %.

Як же його діагностувати?

Для своєчасної діагностики необхідно проходити так званий онкологічний скринінг. Він починається із загального огляду та збору анамнезу, а потім проводиться ультразвукове чи ендоскопічне дослідження, у пацієнта беруть аналіз крові, сечі, калу, а також проводять дослідження на онкомаркери.

Скільки живуть люди із раком молочної залози?

Гарний прогноз можливий за перших стадіях раку молочної залози, коли пухлина не метастазує в інші тканини організму. Тривалість життя залежить від багатьох факторів: воно може становити і кілька десятків років, і кілька місяців.

Чому взагалі виникає рак молочної залози?

Технічно нам відомо, що причиною раку трапляється пошкодження ДНК в клітині. Але яким саме чином ушкоджується ДНК, ми точно не знаємо. Це може бути генетичним або впливом навколишнього середовища. Найчастіше пацієнтки так і не дізнаються, що ж спричинило їхню хворобу, зате лікарям точно відомі фактори ризику:

Чи існують методи профілактики?

Профілактика раку молочної залози має починатися з дитинства та продовжувати все життя. Жінкам необхідно регулярно проходити огляди у гінеколога та мамолога, лікувати запальні процеси молочних залоз і стежити за своїм гормональним фоном.

Велику увагу своєму здоров'ю мають приділяти жінки у передклімактеричному періоді, коли гормональна перебудова організм може негативно вплинути на стан молочних залоз.

А якщо раптом — тоді що?

Головне — без паніки. І неважливо, про яку саме стадії раку йдеться. Зрозуміло, що заспокоїтися в такій ситуації складно і, можливо, варто вдатися до психолога. А потім сісти спокійно та виважено розписати з лікарем план лікування. У наш час багато чого можна виправити, головне не впадати у відчай і не опускати руки.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: