Догори
Дати відгук

Пил, пліснява, неможливість виконувати гігієнічні процедури: дерматолог про алергію, яка виникає в укриттях

Тому  якщо у вас ніколи в житті не було алергії — це не значить, що вона не з’явиться.

2 хв на прочитання28 Березня 2022, 22:03
Поділитись:

Кількість звернень до дерматологів дуже велика, і це пов’язано з тривалим перебуванням у бомбосховищах, говорить дікар-дерматовенеролог Ярослав Лата.

«Перебуваючи в укриттях, ми стикаємось із пилом, пліснявою, неможливістю виконувати звичні гігієнічні процедури. Тому, якщо у вас ніколи в житті не було алергії — це не значить, що вона не відбудеться», — попереджає дерматовенеролог.

Що ж робити, якщо у вас також з’явилася «алергія на бомбосховище»?

Насамперед спробуйте зрозуміти, що може бути алергеном, та усуньте дію можливого алергену, радить Ярослав Лата.

Він наголошує, що панікувати не варто: адже свербіж і набряк — це неприємно, але не смертельно.

Лікар рекомендує прийняти антигістамінні засоби — Цетрин, Зодак, Іцет, Супрастин, Діазолін, Ніксар і т.д. («деякі з них викликають сонливість — нормально»). Дерматовенеролог пояснює, що звичайна доза — 1 таблетка 1 раз на день, але за потреби дозу безпечно можна підвищити до 3 таблеток на добу — вранці, в обід і ввечері.

Якщо набряк заважає дихати, Ярослав Лата радить зробити внутрішньом’язову ін’єкцію Дексаметазону або Преднізолону («1 ампула на добу, якщо не стало легше — повторіть через 30 хвилин»). «Паралельно продумуйте план (у разі утруднення дихання), як дістатися до найближчої лікарні чи тримати зв’язок із лікарем, який буде координувати ваші дії. Головнебез паніки й не витрачати часу на непотрібні двіжухи — закликає лікар.

Також ми наводили топ-10 недорогих та ефективних таблеток від алергії.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.