Догори
Дати відгук

ПВК «Вагнер» закупила в Китаї 20 тисяч бойових шоломів — Financial Times

Згідно із заявою представників китайської компанії, шоломи призначалися для «використання в іграх».

2 хв на прочитання19 Травня 2023, 15:44
Поділитись:

ПВК «Вагнер» у 2022 році здійснила закупівлю десятків тисяч бойових шоломів у Китаї, в той час як її глава Євген Пригожин набирав найманців у російських в'язницях, повідомляє The Insider із посиланням на Financial Times.

Виданню вдалося виявити, що структури, за допомогою яких ПВК «Вагнер» закуповувала закордонне обладнання й екіпірування для своїх військових операцій в Африці, продовжили вільно функціонувати після нападу Росії на Україну. Це відбувається попри те, що цю організацію визнано злочинною у США.

Так, у листопаді та грудні 2022 року компанія Broker Expert, пов'язана з ПВК «Вагнер»а, закупила 20 тисяч полімерних бойових шоломів від китайської компанії Hangzhou Shinerain Import And Export Co. Поставка була розділена на чотири частини. Загалом її обсяг становить понад $2 млн.

Згідно із заявою представників китайської компанії, вони призначалися для «використання в іграх». Вказується, що в ній можуть працювати від 5 до 15 осіб. У списку її продуктів на китайській онлайновій платформі оптових закупівель Alibaba військове екіпірування не значиться.

Financial Times також з'ясувало, що Broker Expert у серпні 2022 року поставила електрогенератори, електроди для зварювання та вогнетривкі матеріали для контрольованої Пригожиним компанії, що займається вирубкою лісу в Центральноафриканській республіці (ЦАР). Broker Expert досі не внесена до санкційних списків жодної з країн Заходу.

Раніше повідомлялося, що контрольована ПВК «Вагнер» лісозаготівельна компанія Bois Rouge змінила своє ім'я на Wood International Group (WIG) і возить до країн ЄС деревину з Африки через Камерун.

Засновник ПВК «Вагнер» — Євген Пригожин — перебуває під санкціями США. У 2021 році ФБР внесло його до списку найрозшукуваніших злочинців, проте він продовжує заробляти сотні мільйонів доларів на видобутку корисних копалин. Так, пов'язана з ним компанія «Євро Поліс» отримала від уряду Башара Асада концесію в енергетичному секторі Сирії в обмін на послуги ПВК «Вагнер»: найманці звільнили кілька нафтових родовищ, захоплених «Ісламською державою». «Євро Поліс» перебуває під санкціями з 2018 року, що не завадило компанії 2020 року отримати $90 млн чистого прибутку. Також пов'язані з Пригожиним бізнес-структури продовжують працювати в Судані та ЦАР.

Мінфін США оголосив ПВК «Вагнер» транснаціональною кримінальною організацією, причетною до злочинних дій, зокрема до масових страт, зґвалтувань, викрадень дітей і фізичних знущань.

Нагадаємо, Китай міг погодитися відправити РФ зброю, замаскувавши її під цивільну продукцію — The Washington Post.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023
Більше з GreenPost