Коли уся сім’я збирається разом, щоб наліпити варенички, це таке неймовірне єднання. Відчувається затишок та душевне тепло. Кожен зайнятий, але всі працюють як один злагоджений механізм. Такі справи навколо страви об’єднують і надихають, а скільки всього можна обговорити і головне – не поспішати. А щоб все вийшло з першого разу, пропонуємо перевірене тісто на вареники на кефірі і начинку зі смаженою капусти. Потім подавайте тепленькими з улюбленими соусами – сметаною чи йогуртом змішаним із подрібненню зеленню. Залишки заморозьте, бо це зручно – мати під рукою такі смачні заготовки.
Замішуючи тісто для вареників, не перестарайтеся з підпилом, бо воно може стати тугим, а нам це не потрібно. За бажанням можете скористатися кухонною машиною з насадкою гак. Щоб з тістом було зручно працювати і воно не «пливло», йому треба дати час відпочити. Загорніть його саме в харчову плівку та залиште на столі, бо якщо накриєте рушником, верхній шар все одно буде трішки підсихати і воно буде гірше зліплюватися.
Для начинки вибирайте солодку та соковиту капусту, нарізайте її дрібно, але не надто довгими соломинками, тоді буде зручніше формувати варенички.
Якщо не плануєте одразу варити всі, викладіть їх на дощечку або велику тарілку, посипану борошном з відстанню 1 см один від одного. Поставте в морозильну камеру до повного замороження, а потім складіть в герметичний пакет та зберігайте не більше 6 місяців.
360 г борошна (+ для підпилу)
180 мл кефіру 2,5%
2 ст. л. соняшникової олії
дрібка солі
400 г білокачанної капусти
1 цибуля (+1 для подачі)
1 морква
6 ст. л. соняшникової олії
сіль до смаку
КРОК 1
Замісіть пухке тісто. В глибоку миску всипте 360 г борошна, дрібку солі, влийте 180 мл кефіру 2,5% та 2 ст. л. соняшникової олії. Замісіть тісто, яке не липне до рук. Сформуйте з нього кулю, загорніть у харчову плівку та залиште відпочивати на 20 хвилин на столі.
КРОК 2
Тим часом приготуйте начинку для вареників. Дрібно нашаткуйте 400 г білокачанної капусти, а моркву очистьте та потріть на крупній тертці.
КРОК 3
Цибулину очистьте від лушпиння та наріжте середнім кубиком.
КРОК 4
Розігрійте пательню з 4 ст. л. соняшникової олії, перекладіть овочі, перемішайте та смажте 15 хвилин на невеличкому вогні. Посоліть до смаку. Ваша капуста має залишитися трішки хрумкою. Потім змініть пательню з вогню та залиште остигати. Щоб прискорити цей процес, пересипте начинку в глибоку тарілку.
РОК 5
Від тіста відріжте шматочок, розкачайте завтовшки 2-3 мм та зробіть склянкою кружечки. За необхідністю використовуйте борошно для підпилу.
КРОК 6
В кожен кружечок викладіть чайну ложку начинки та сформуйте гарні однакові варенички. Добре заліплюйте їх, щоб в процесі варіння вони не розірвалися. Викладайте варенички на дошку, посипану борошном.
КРОК 7
Коли зробите варенички, закип’ятіть воду в каструлі, додайте дрібку солі, опустіть в неї варенички. Після того, як вони спливуть на поверхню, варіть 4-5 хвилин на середньому вогні.
КРОК 8
Посмажте цибулину для подачі. Наріжте її дрібним кубиком, розігрійте пательню з 2 ст. л. соняшникової олії, перекладіть цибулю та смажте до м’якості та появи золотавого кольору. Відварені вареники відкиньте на друшляк, перекладіть в глибоку миску та додайте смажену цибулю. Подавайте гарячими до столу з улюбленими соусами.