Догори
Дати відгук

Прийняття законопроекту 4142 виведе з-під кримінальної відповідальності Віктора Януковича та підірве національну безпеку — експерт

А також делегітимізує Держпродспоживслужбу.

3 хв на прочитання06 Грудня 2021, 16:33
Суд Суд
Поділитись:

У другій декаді грудня ВРУ збирається проголосувати за прийнятий у першому читанні законопроект 4142, який охрестили законопроєктом про примусову вакцинацію.

«Абсолютно незрозуміло, яким чином Комітет з охорони здоров'я для внесення проекту закону до сесійного залу із 13 до 18 грудня опрацює майже 900 правок. Яким чином фізично він зможе кожну з них розглянути й опрацювати — піднімає питання відомий лікар-інфекціоніст, епідеміолог, помічник народного депутата Олексій Галімський.

У коментарі GreenPost він окреслив декілька «побічних ефектів» прийняття 4142. Серед них: виведення з-під кримінальної відповідальності за порушення Конституції та законів України Віктора Януковича.

«Януковичу скостять ще одну статтю. Янукович свого часу у протизаконний спосіб затвердив положення про Держсанепідслужбу, перевищив свої повноваження, яких йому чинна на той момент Конституція не давала. Це спровокувало ліквідацію у всій країні мережі санітарно-епідеміологічних станцій, що на той момент були закладами охорони здоров'я, а це було прямо заборонено Конституцією. Зараз ідуть судові процеси щодо незаконної ліквідації санепідстанцій. Прийняття цього проєкту їх доб'є. Це буде продовженням повалення конституційного ладу у сфері охорони здоров'я України в частині гарантій держави на санітарне та епідемічне благополуччя, передбачених статтею 49 Конституції України, шляхом скасування Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», — переконаний Олексій Галімський.

Окрім того, він наголошує, що зазначений законопроект суперечить не тільки Конституції, а й низці законів і підзаконних актів. Наприклад, стаття 15 Закону України «Основи законодавства про охорону здоров’я» України прямо передбачає існування центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення.

«В нас це не виконується, як не виконується з 2014 року Закон України «Про забезпечення  санітарного та епідемічного благополуччя населення», а також відповідна стаття «Основ законодавства про охорону здоров'я». Із 2014 року не існує органу у сфері епідеміологічного нагляду, лише орган санітарного нагляду є — Держпродспоживслужба. Метою прийняття 4142 є приховування цього  злочину, до якого вже причетне нинішнє керівництво МОЗ України, а також керівники попередніх урядів», — вважає епідеміолог.

Також Олексій Галімський переконаний, що прийняття законопроекту 4142 повністю делегітимізує Держпродспоживслужбу, яка наразі була створена як центральний орган виконавчої влади у сфері забезпечення санепідблагополуччя (окрім епідеміологічного нагляду).

«Тобто в сухому підсумку цей законопроєкт, окрім переліченого, ще й підриває продовольчу та економічну безпеку держави Україна. Бо делегітимізована Держпродспоживслужба потягне за собою на дно продовольчий експорт до країн ЄС», — говорить Олексій Галімський.

Нагадаємо, Радуцький сподівається, що восени завдяки прийняттю законопроекту № 4142 буде створено службу з боротьби з біологічними загрозами.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я