Догори
Дати відгук

Протипоказання до вакцинації: хто видає такі довідки і в яких випадках

Лікуючий лікар може направити пацієнта до профільного спеціаліста.

1 хв на прочитання17 Листопада 2021, 11:36
Фото: Херсонський обласний центр громадського здоров'я Фото: Херсонський обласний центр громадського здоров'я
Поділитись:

Міністерство охорони здоров'я України затвердило форму довідки, яку лікарі видаватимуть пацієнтам, що мають тимчасові або постійні протипоказання до вакцинації проти COVID-19. Тепер детальніше, хто може виписати таку довідку пацієнтам та в яких випадках 

Як повідомляє НСЗУ,  форму № 028-1/о «Висновок лікаря щодо наявності протипоказань до вакцинації проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» https://bit.ly/3De9iQy та інструкцію https://bit.ly/3Fbhu4E щодо її заповнення затверджено наказом МОЗ № 2394 від 2 листопада 2021 року.

Хто видаватиме довідку?

За наявності протипоказань у пацієнта таку довідку можуть видавати лікуючі лікарі медичних закладів, незалежно від форми власності та підпорядкування. Тобто це як лікарі первинної допомоги, так і лікарі, які надають спеціалізовану медичну допомогу (наприклад, імунолог).

Протипоказання до вакцинації

З переліком усіх медичних протипоказань і застережень щодо вакцинації проти COVID-19 можна ознайомитись тут https://cutt.ly/7TaAFLU 

Лікуючий лікар може направити пацієнта до профільного спеціаліста — для того, щоб отримати додаткову інформацію щодо діагнозу, перебігу захворювання або проведення додаткових обстежень. В такому разі лікар створить електронне направлення.

І лише після висновку профільного спеціаліста лікар приймає рішення стосовно наявності протипоказань у пацієнта до вакцинації проти COVID-19 за висновками цього фахівця.

До слова, науковці розповіли, коли закінчиться пандемія.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost