У самій Греції цю вишукану страву називають xopіaтіки (χωριάτικη σαλάτα), а в інших країнах - грецьким салатом. В кожній національній кухні зазвичай є подібні легкі страви, але грецький салат популярний у багатьох країнах.
Найсвіжіші овочі, духмяні спеції, оливки, фета – грецький салат пахне свіжим подихом моря, спокоєм відпочинку й теплим літом.
1
Крок 1. Помідори
Розрізаємо навпіл, потім ріжемо на тоненькі пластинки.
2
Крок 2. Огірки
Розрізаємо огірок навпіл, а потім на пластинки. Греки завжди чистять огірки перед нарізанням. А ми можемо й не чистити, як захочемо.
3
Крок 3. Перець
Перець для грецького салату нарізаємо великими кубиками, або так само, як помідори – тонкими пластинками.
4
Крок 4. Цибуля
Ріжемо навпіл, потім на півкільця – дуже тонкі.
5
Крок 5. Оливки
Якщо оливки величенькі, нарізаємо їх кружечками, дрібні можна залишити цілими.
6
Крок 6. Фета
Сир нарізаємо кубиками 1х1 см або й трішки більше.
7
Крок 7. Змішуємо
У глибоку миску викладаємо всі компоненти, солимо, перчимо, додаємо духмяні трави, подрібнений кріп, сік лимона за смаком.
8
Крок 8. Заправляємо
Готовий грецький салат заправляємо оливковою олією, обережно перемішуємо.
9
Крок 9. Подаємо на стіл
Викладаємо салат у салатницю, зверху прикрашаємо петрушкою й кубиками фети, не перемішуючи. Грецький салат варто трішки охолодити перед подачею.
Смачного!