Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Клімат
  • Без рекордних показників та стихійних метеорологічних явищ: прогноз погоди в Україні на травень

Без рекордних показників та стихійних метеорологічних явищ: прогноз погоди в Україні на травень

В травні атмосферна циркуляція в Європі характеризуватиметься полем підвищеного атмосферного тиску

3 хв на прочитання30 Квітня 2024, 14:30
Прогноз погодних умов в Україні на травень Прогноз погодних умов в Україні на травень
Поділитись:

Травень цього року почнеться з прохолодної та сухої погоди, місцями відзначатимуться заморозки. Більш теплі та вологі погодні умови передбачаються в південних областях, але з поривчастим вітром у першій декаді.

Квітень 2024 року відзначився дуже цікавою та часом аномальною погодою. Починаючи від літніх температурних показників та надходження африканського пилу разом із «брудними» дощами і закінчуючи рекордно високими середньомісячними температурами в південно-східній та центральній частині країни, а також активними грозовими процесами, які подекуди супроводжувалися випаданням граду та шквалистим посиленням вітру. Окремо виділимо подію на Чернігівщині 16 квітня, коли спостерігався потужний смерч, який пройшов поблизу невеликих сіл у Козелецькому районі, не зачепивши житлових будівель. Таке явище для нашої країни в таку ранню пору року є виключно аномальним та рідкісним.

Розрахунки методів довгострокового прогнозування показують, що в травні атмосферна циркуляція в Європі характеризуватиметься полем підвищеного атмосферного тиску в північній та північно-східній частині регіону та смугою відносно низького тиску, а також циклонічною діяльністю над акваторією Середземного моря та країнах, що примикають до нього.

Антициклональний тип циркуляції на північному сході Європи сприятиме більш сухій і часом прохолодній погоді за рахунок переважання східних та північно-східних вітрів. Таким чином, виникають передумови для проникнення арктичних повітряних мас у більш південні широти. Поширення холоду з півночі Європи спричинить періоди із заморозками, в основному в першій і другій декадах травня. Середня температура повітря в цілому по Європі очікується вищою за норму на 1 – 2 °С. У південно-західній Європі за рахунок підвищеної циклонічної діяльності та переважання хмарного неба місцями травень може виявитися прохолодним та аномально вологим. Також прохолодний травень варто очікувати в окремих регіонах Східної Європи.

В Україні погодні умови у травні будуть доволі комфортними – місяць очікується відносно спокійним у плані синоптичних процесів, без рекордних температурних показників та стихійних метеорологічних явищ. Однак у першій декаді відбудеться відчутне похолодання, яке триватиме орієнтовно до середини місяця, після чого температура почне поступово підвищуватися.

Особливо прохолодними очікуються ночі, тому в ряді областей, крім південної половини та Криму, можливі заморозки на поверхні ґрунту, а в західних, північних та східних областях місцями у повітрі до -3 °С. На прогностичній карті показана середня аномалія температури повітря за період з 6 по 13 травня, тобто коли наша країна перебуватиме у прохолодній повітряній масі. Таким чином, середньомісячна температура по країні коливатиметься в межах +14…+17 °С, що близько норми (тобто відхилення середньої температури не більше ніж на ±1 °С від середніх багаторічних показників), у південних та західних областях місцями вище за норму на 1 – 2 °С.

Оскільки впродовж місяця пануватиме поле підвищеного тиску, то кількість опадів очікується меншою за норму на більшій частині території країни. Однак, у разі випадання конвективних дощів (локальних злив з грозами), в окремих пунктах зволоження буде достатнім або навіть надмірним. Для теплої пори року такий «плямистий» розподіл опадів є нормальним і спостерігається щороку. Проте, загалом простежується тенденція до дефіциту дощів по всій країні на 15 – 25 % відносно норми. Винятком, ймовірно, стане південна половина країни та Крим, де малорухомі атмосферні фронти, пов'язані з Чорноморською областю низького тиску, у першій половині травня принесуть довгоочікувані дощі у необхідній кількості, а також досить вітряну та хмарну погоду.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Україна залишається серед лідерів експортерів зернових та олійних
Україна залишається серед лідерів експортерів зернових та олійних культур - Тарас Висоцький
1 хв на прочитання50 хвилин тому
Молодик у червні 2024 Місяць у Близнюках
Молодик у червні 2024 року дає унікальний шанс здійснити мрії: що чекати, коли Місяць у Близнюках
3 хв на прочитаннягодина тому
Кекси на сироватці Бюджетна випічка Рецепт приготування
Кекси на сироватці: смачна бюджетна випічка до чаю
1 хв на прочитання4 години тому
Продукти які Прискорять Обмін речовин Схуднення
Чотири продукти, які прискорять обмін речовин та допоможуть схуднути
2 хв на прочитання5 годин тому
Захищаємо рослини за допомогою соди від хвороб: секрет хорошого врожаю
1 хв на прочитання6 годин тому
Дієтолог назвала найкориснішу ягоду, яка запобігає старінню
1 хв на прочитання8 годин тому
Загинули 456 українських атлетів і тренерів національного рівня — в.о. міністра у справах молоді та спорту
1 хв на прочитання13 годин тому
Знаки зодіаку серед жінок, які більше за всіх схильні до конфліктів
1 хв на прочитанняВчора