Продукти, які найефективніше розріджують кров: рекомендація лікарів

3 хв на прочитання21 Січня 2021, 09:27

Причини «загустіння» крові різні. Варикозне розширення вен, цукровий діабет, підвищений холестерин, гемоглобін, панкреатит, лейкоз, гепатит — за цих захворювань густа кров найбільш часте явище, й особливо небезпечна для організму людини.

Для початку варто зрозуміти, що таке «густа кров». Лікарі виділяють декілька симптомів: оніміння кінцівок, часті головні болі, постійне відчуття втоми, відчуття спраги, блідість.

Якщо подібні ознаки проявляються досить часто та без особливої ​​причини, варто звернутися до фахівця. Клінічний аналіз покаже всю серйозність або відсутність цього явища.

Причини «загустіння» крові різні. Варикозне розширення вен, цукровий діабет, підвищений холестерин, гемоглобін, панкреатит, лейкоз, гепатит — за цих захворювань густа кров найбільш часте явище, й особливо небезпечна для організму людини.

Фахівці відзначають декілька чинників як зовнішніх, так і внутрішніх: неправильне харчування, нестача вітамінів. Надмірне вживання алкоголю і тютюну, недостатнє вживання води, ожиріння, деякі ліки, підвищене згортання крові.

Деякі лікарі радять для профілактики густоти крові щодня вживати аспірин.

Але це небезпечно: по-перше, аспірин підвищує ризик кровотеч, особливо в шлунково-кишковому тракті. По-друге, вживати його чи не вживати, повинен вирішити ваш лікар. Краще профілактика, ніж самолікування, і, передусім, необхідно внести зміни в раціон харчування.

Продукти, які розріджують кров

Експерти наполягають, що якщо у вас густа кров, вам обов'язково слід включити в своє меню певні продукти, які її розріджують.

Необхідно вживати до двох літрів чистої води — це важливо, причому якщо у вас велика вага, то обсяг споживаної рідини має бути не менше трьох літрів. Плюс вітаміни, що містять магній, кальцій, залізо, вітамін C — нехай  недорогі, які може дозволити ваш гаманець.

У раціоні обов'язково має бути жирна риба. Якщо немає можливості, хоча б вживайте риб'ячий жир, лляне масло. Морська капуста також корисна у будь-який час року — в ній міститься йод.

Намагайтеся включити в раціон овочі:  капусту, броколі, помідори, зелень, часник, чорний перець, імбир. Добре вживати напій з імбиру. Готується він просто: 1 ч. л. тертого імбиру залити склянкою гарячої води. Настояти та вживати перед їжею. Не уникайте і різних приправ — паприки, кориці, карі-порошку.

Корисні для розрідження крові фрукти: малина, полуниця, ананас, виноград. Немає можливості купити? Замініть на звичайний сік. Якщо вам поставлений діагноз «густа кров», намагайтеся вживати в день хоча б 30 грамів будь-яких горіхів.

Необов'язково їсти всі ці продукти щодня, досить ввести в меню хоча б один із них. Тобто: сьогодні ви поїли горіхів, а завтра можете приготувати собі гречку з рибою або овочами.

Тим часом, спостереження показали, що люди, які регулярно вживають смажену їжу, мають на 28 % вищий ризик розвитку серцево-судинних захворювань. У 22 % із них виростала небезпека ішемічної хвороби серця та на цілих 37 % — ризик смертельної серцевої недостатності. 

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: