Вєтрова Влада2 хв на прочитання5 годин тому
Щороку у світі від тромбозу помирає одна з 250 осіб. А страждає від цього захворювання майже 70% населення.
13 жовтня - Всесвітній день боротьби із тромбозом є нагодою нагадати про важливість профілактики цього небезпечного стану. Хоча тромби часто розчиняються самі по собі, ті, що залишаються і розростаються, можуть спричинити серйозні проблеми зі здоров'ям, аж до загрози життю.
- Що це? Тромбоз – це процес утворення кров'яних згустків у кровоносних судинах, які можуть блокувати кровотік.
- Чому небезпечний? Згусток може відірватися і перенестися до життєво важливих органів. Наприклад, потрапляння тромбу до легень призводить до тромбоемболії легеневої артерії, а потрапляння до мозку – до інсульту.
Вживання певних продуктів допомагає підтримувати активний кровообіг, знижуючи ризик появи тромбів.
Ключові продукти та їхні активні речовини
Для профілактики тромбозу варто включити до свого раціону такі продукти, багаті на специфічні сполуки:
- Вишня: Містить кумарин – природну речовину, яка сприяє розрідженню крові, допомагаючи запобігти утворенню згустків.
- Зелений чай: Є джерелом рутину. Ця речовина блокує активність ферментів, які сприяють процесу тромбоутворення.
- Нерафінована соняшникова олія: Багата на вітамін Е, який зменшує ймовірність злипання тромбоцитів, що беруть участь у формуванні тромбу.
- Жирна риба та печінка тріски: Ці продукти забезпечують організм поліненасиченою жирною кислотою омега-3. Омега-3 має аналогічну до вітаміну Е властивість — зменшувати злипання тромбоцитів, посилюючи захист організму від розвитку тромбозу.
Таким чином, збалансоване харчування, збагачене цими компонентами, є важливим елементом підтримки здоров'я судин.
Потрібно спостерігати за "сигналами" хвороби і не зволікати з візитом до лікаря. А з метою профілактики – більше пити води, не допускати застою крові в судинах (тобто вести активний спосіб життя) і надлишкової ваги.
Більше новин читайте на GreenPost.