Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Проблемні зони худнуть в останню чергу: лайфхак, який дозволяє позбутися жиру саме там, де треба

Проблемні зони худнуть в останню чергу: лайфхак, який дозволяє позбутися жиру саме там, де треба

Що таке гормональна дієта?

5 хв на прочитання16 Жовтня 2022, 20:16
Фото: Департамент охорони здоров'я Запорізької міської ради
Фото: Департамент охорони здоров'я Запорізької міської ради
Поділитись:

Більшість відомих дієт розраховано на те, що кілограми будуть йти рівномірно, але при цьому проблемні зони худнуть в останню чергу. Дієтологи винесли на суд громадськості новинку — гормональну дієту, яка, за їхніми словами, здатна впоратися з конкретними проблемними зонами для кожного окремого типу фігури. Про це розповідає MissFit.

Чому жир відкладається локально?

У когось найпроблемнішою зоною є стегна та сідниці, у когось — талія та живіт. А в декого найбільша кількість жирових відкладень концентрується в ділянці грудей, плечей і верхній частині рук. За розподіл жиру в нашому організмі, за його накопичення та за «зональність» жирових відкладень відповідають, звісно ж, гормони. Наприклад, усім відомий гормон стресу кортизол справді змушує жир відкладатися «про запас». А ось інші гормони, на кшталт естрогену чи тестостерону, регулюють, куди ж відкладеться цей жир — у попу чи живіт.

Програма «гормонального» схуднення

Таку тенденцію помітили дієтологи та тренери зі США. Наприклад, колишній бодібілдер Чарльз Поліквін, який зараз займається тренерською діяльністю, знайшов зв'язок між гормональним дисбалансом і локальними жировими відкладеннями. По тому, де розташована більша кількість жиру у вашому тілі, можна визначити, вироблення якого гормону порушено — він вищий або нижчий за норму.

Поліквін випустив авторську методику схуднення, перший крок якої — здавання аналізів на гормональне тло. Якщо його серйозно порушено, потрібне медикаментозне рішення. Якщо проблема не надто критична, то другий етап полягає у розробці спеціальної дієти, спрямованої на врегулювання гормонального рівня. І третій крок — це, зрозуміло, тренування, що включають спеціальні вправи для проблемних зон.

Як же визначити, якого саме гормону нам не вистачає, чи який буде надміру, за тим, де в нашому тілі найбільша кількість жиру? Точний діагноз вам поставить лише лікар, який спирається на результати аналізів. Але в цілому картина виглядатиме приблизно так.

Проблемна зона: груди та плечі

Основна причина відкладення жиру в цій зоні нашого тіла — це нестача «чоловічого» гормону тестостерону, і м'язи в цьому районі замінюються жиром. Обов'язково включайте у свій раціон білкові продукти — процес перетравлення, засвоєння та розщеплення білка провокує вироблення тестостерону у необхідній кількості. Синтезуватися цьому гормону допомагають також магній, цинк і рослинні флавоноїди — вони є у фруктах, овочах і зелені (цитрусові, яблука, сезонні ягоди, цибуля та часник, капуста різних сортів, лляне насіння).

Проблемна зона: лопатки та боки

Таке локальне відкладення жиру пояснюється підвищеною кількістю інсуліну, який відповідає за нормальний рівень цукру в крові.

За такої проблеми варто відмовитися від вуглеводів або звести їх до мінімуму. Йдеться про швидкі вуглеводи і прості цукри, складні ж і корисні повинні бути у вашому раціоні. І, звісно ж, включіть у режим харчування корисні жири — морську рибу, олії. Не забувайте про білкові продукти, а також ті, що багаті на клітковину.

Проблемна зона: талія

Якщо жиру найбільше навколо талії (багато хто називає такі локальні відкладення рятівним колом), варто перевірити щитоподібну залозу та проконсультуватися в ендокринолога.

У цьому випадку необхідно звернути увагу на продукти, багаті на йод. Щоправда, це залежить від того, що скаже ендокринолог, адже не завжди проблема зі щитоподібною залозою полягає у нестачі йоду. Та якщо проблема в цьому, тоді їжте більше морської риби, морепродуктів, водоростей, морської капусти (ламінарії) або приймайте аптечні добавки. Вживайте більше мигдалю й інших горіхів, насіння льону та гарбуза, їжте м'ясо птиці, а також овочі, багаті на селен, — спаржу, броколі, цибулю.

Проблемна зона: живіт

А ось тут винен той самий гормон стресу кортизол, про який ми згадували вище. Його надлишок провокує набір жирової маси саме в животі спереду.

В цьому випадку передусім потрібно виключити або зменшити стресові фактори, і лише потім подумати про дієту. Вам необхідні вітаміни С та групи В, а також магній — краще придбати аптечну добавку. Проаналізуйте співвідношення білків, жирів і вуглеводів у вашому раціоні, й особливо зверніть увагу на білок — можливо, його забагато. Якщо паралельно з набором ваги в ділянці живота ви постійно відчуваєте здуття та нетравлення шлунка, здайте тести на незносність глютена та лактози.

Проблемна зона: сідниці та стегна

Підвищений рівень жіночих гормонів естрогенів робить фігуру саме «жіночою» — з найбільшими об’ємами в області стегон, сідниць і ніг.

Тут необхідно зменшити у раціоні жири й вуглеводи, вживати їх у розумних межах. А ось на овочі та фрукти, багаті на клітковину, потрібно налягати більше. І не забувайте про легкозасвоюваний білок, але будьте обережнішими з його рослинними замінниками — соєю та бобовими.

Також ми писали про веселку їжі: як за кольором визначити продукти, потрібні саме вам.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost