Догори
Дати відгук

Про які небезпечні хвороби попереджає стан нігтів

Вчасно звернувши увагу на стан своїх нігтів, можна виявити небезпечну хворобу, і здолати її на ранній стадії

1 хв на прочитання10 Грудня 2020, 15:23
Поділитись:

Так само як і у волосся, основою нігтьової пластини служить кератин. Між шарами кератину знаходяться прошарки жиру і води, саме від них залежить еластичність і блиск нігтів. Однак деякі зміни зовнішнього вигляду нігтів небезпечні - наприклад, поява невеликих білих цяток або борозенок.

GreenPost зібрав випадки, коли, глянувши на нігті, треба бити на сполох.

Якщо нігті помітно побіліли,  це може бути ознакою захворювань печінки, ниркової недостатності або проблем з серцем. Зокрема, «нігті Террі» з'являються у хворих на цироз.

Пожовклі нігті найчастіше повідомляють про появу грибка, але також можуть бути результатом псоріазу та захворювань щитовидної залози. 

Зеленуватий відтінок нігтів може свідчити про «синдром зелених нігтів», викликаний зростанням бактерій Pseudomonas aeruginosa (синьогнійна паличка). У зоні ризику знаходяться власники слабкої нігтьової пластини, а також люди які, по роботі часто стикаються з вологим середовищем (наприклад, кухарі і медики). Але, на щастя, незвичайний колір робить цей стан легкодіагностованим.

Потовщення нігтьової пластини, зміна її прозорості, деформація нігтя, що нагадує кіготь (саме тому називається «кіготь грифона»), може сигналізувати про оніхогрифоз. Так нігті змінюються при псоріазі, але частіше за все ця поразка нігтьової пластини зустрічається у літніх людей.

До слова, раніше ми наводили кілька ознак, які говорять про те, що у людини є проблеми з нирками.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost