Догори
Дати відгук

Пожежі без упину: активісти хочуть міжнародної допомоги

Заклик до підписання відповідної петиції шириться мережами

6 хв на прочитання21 Квітня 2020, 16:32
Поділитись:

На думку волонтерів та активістів, які постійно відстежують ситуацію у Чорнобильській зоні, держава не в змозі загасити пожежі власними силами. Про це на своїй сторінці написав волонтер Ярослав Ємельяненко.

"Самотужки ми не можемо впоратись - вже 19й день горить Чорнобильська зона. Потрібно негайно посилити гасіння катастрофічних пожеж у Чорнобильській зоні, звернутися за допомогою до міжнародних організацій та іноземних держав", - вважає Ємельяненко.

Активісти зареєстрували відповідну петицію на сайті президента України і закликають її підписувати.

"Ваш голос - важливий. Тегніть журналістів та інфо-ресурси, будь ласка, для більшого розголосу. Це потрібно зробити швидко. Кожну хвилину - вигорає країна", - додає волонтер.

У тексті петиції деталізовано ситуацію.

"Для гасіння катастрофічних пожеж у Чорнобильській зоні та поряд із нею в Київській та Житомирській областях необхідно негайно розширити і реорганізувати дії з їх ліквідації, та звернутися за допомогою до міжнародних організацій та іноземних держав. Вже майже 20 днів відбувається найбільша чорнобильська пожежа за всю історію незалежної України, за весь післяаварійний період. Причому горять радіаційно забруднені території та об’єкти, що загрожує поширенням радіації територіями України та суміжної Білорусі", - ідеться у документі.

Вже згоріли десятки квадратних кілометрів лісу, трав’яних та болотних ділянок, більше десяти сіл, з них кілька жилих, безліч будівель в Зоні і поза нею, автомобілі.

"Вогонь вдалося зупинити тільки на підступах до міста Чорнобиль – центру управління та бази кількох тисяч працівників Зони, – а виселене місто Поліське вигоріло. Пожежа відбувається поряд із об’єктами критичної інфраструктури, зокрема радіаційними та ядерними, а також історично-культурними пам’ятками-кандидатами до Списку Світової спадщини ЮНЕСКО, процедура номінації яких розпочата державною міжвідомчою групою. Столиця держави Київ кілька днів була в диму й кіптяві, і стала лідером із забруднення повітря серед міст світу. Задимленість вже шкодить здоров’ю величезної кількості жителів Києва та безлічі населених пунктів, і загрожує життю та майну багатьох українців та українок", - деталізує ситуацію автор звернення. 

Зараз продовжує існувати безліч загорянь – від місцевого тління недозагашених територій до пожеж, що охоплюють квадратні кілометри лісу, в тому числі біля жилих поселень.

"Вогонь продовжує розповсюджуватись, і може перекинутись на лісові масиви та населені пункти Білорусі; за цього сценарію доведеться компенсувати збитки ще й іншій державі. На додачу, ЗМІ всього світу уважно слідкують за Чорнобильською пожежею, постійно інформують про неї, що створює Україні негативний імідж", - вказують на додаткові обставини активісти.

Погода не сприяє рятувальникам, хоча й трохи допомогла. Це теж треба враховувати.

"Незважаючи на героїчні зусилля пожежників, лісників, волонтерів, пожежу вдалося призупинити лише тому, що в один із днів пішов дощ, а вітер зменшився. Тобто фактично зупинення пожежі критичним чином залежить від погоди – а вона, за прогнозом, сприятиме новій, ще більш потужній хвилі пожеж, з можливим виносом радіації за межі Чорнобильської зони", - уточнюється у петиції.

І - нарешті - прозвучали причини катастрофи.

"Неповний перелік причин, із-за яких ці пожежі, що продовжуються, стали реальною загрозою національній безпеці – це недооцінка масштабу небезпеки, запізніла реакція, відсутність стратегії придушення пожежі, переоцінка своїх можливостей, погане інформування суспільства та вищого керівництва, перепони волонтерам", - чітко декларує звернення.

Активісти вважають, що необхідно негайно змінити підхід, організацію, масштаб операції з ліквідації пожежі на Півночі України в Чорнобильській зоні.

Зокрема, на їхню думку, необхідно негайно:

  • Звернутись за допомогою до міжнародних організацій та іноземних держав, в першу чергу до Білорусі (яка, за нашою інформацією, з тривогою стежить за пожежею, має напоготові й готова таку допомогу надати).
  • Залучити до гасіння значно більші ресурси самої України, зокрема:
    * технічні – як ДСНС, так і НацГвардії та ЗСУ, інших держструктур; ширше залучити авіацію;
    * людські – вказаних держструктур, а також волонтерів (в т.ч. із числа місцевих жителів), в першу чергу для догашення тліючих місць, особливо поза зоною відчуження. Організувати за місцем проживання та роботи постійні волонтерські пожежні загони (і в подальшому забезпечити їх постійне функціонування, надати їм технічні засоби, провести відповідну підготовку).
  • Підготувати протипожежні смуги навколо світових культурно-історичних пам’яток, в першу чергу покинутого міста Прип’ять та колишнього військової бази «Чорнобиль-2» (антен та всього містечка), організувати постійний і ефективний моніторинг їх пожежної загрози.
  • Забезпечити посилену, ефективну охорону периметру та самої Чорнобильської зони.
  • Організувати оперативне 24/7 та чесне інформування про пожежу та її подолання, створити для цього спеціальну гарячу лінію та прес-центр.
  • Для управління ліквідацією цієї пожежі створити орган з адекватними повноваженнями, а саме Урядову комісію з вищих представників МВС, Міноборони, Міненергетики та екології, МОЗ, Мінсоцполітики, МЗС, ДАЗВ та інших задіяних структур, за участі представників місцевої адміністрації та громадських організацій волонтерів, які вже зробили внесок у цю діяльність. За роботу Урядової комісії та її наслідки має відповідати особисто Президент чи Прем’єр-Міністр.

"Часто питають чому ДСНС не справляється. Ця служба відповідає за багато чого – в пожежній частині – за пожежі в містах. Також у випадку надзвичайної з ситуації лісові пожежі – вони беруть участь – проте сили і засоби ДСНС не “заточені” під боротьбу с лісовими пожежами – це не їхній хліб: автомобілі важкі і не маневрені – в ліс не варто заїзжати – можуть згоріти, форма важка – для гасіння приміщень і високих температур, немає знання місцевості доріг, насаджень, відповідно, важко пронозуввти поведінку пожежі і багато іншого. В Україні треба створювати професійну службу гасіння лісових пожеж – її немає", - прокоментував ситуацію директор Східноєвропейського центру моніторингу пожеж Сергій Зібцев.

Як ми вже писали, громадяни України вимагають від влади рішучих дій щодо чорнобильських пожеж

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.