Догори
Дати відгук

Постійна міссія МАГАТЕ розпочала роботу на Чорнобильській АЕС

Візит має особливе значення та функцію

3 хв на прочитання19 Січня 2023, 09:15
Поділитись:

◾️Представники постійної місії МАГАТЕ International Atomic Energy Agency (IAEA) на Чорнобильській АЕС будуть аналізувати ситуацію із забезпеченням ядерної та фізичної безпеки станції, з обладнанням та потребами у відновленні після окупації зони відчуження у лютому-березні 2022.

◾️18 січня до зони відчуження з офіціальним візитом прибув голова МАГАТЕ Рафаєль Маріано Гроссі в супроводі заступників та інших фахівців агенції.

◾️Українську сторону представляли заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів Олександр Краснолуцький, голова ДАЗВ Євген Крамаренко, в.о. голови Держатомрегулування Олег Коріков та Генеральний директор Чорнобильської АЕС Валерій Сейда.

◾️Рафаель Гроссі відзначив, що цей візит має особливе значення та функцію. Чорнобильський майданчик є частиною загальної програми постійної присутності експертів МАГАТЕ на ядерних об'єктах України.

"У нас починається нова фаза спільної роботи, наслідки окупації були дуже важкі, ми на це відреагували. Вже в квітні був розроблений спільний план щодо надання необхідної допомоги Україні. Він включає й поставку необхідного обладнання, яке має дуже широкий спектр дії - від радіаційного моніторингу й до інших напрямків. Зараз я можу сказати, що постокупаційний період вже успішно подолано. Я бачу як багато зроблено у зоні відчуження - й це великий подвиг!"

◾️Олександр Краснолуцький, Заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України, звернувся до представників МАГАТЕ й у своєму виступі підкреслив, що Чорнобильська зона зазнала катастрофу двічі - у 1986 році та у 2022 році, коли російські терористичні війська окупували територію.

"Маю надію, що спільними зусиллями ми опрацюємо механізми безпеки ядерних об'єктів", - підсумував О.Краснолуцький.

◾️Євген Крамаренко, голова ДАЗВ висловив слова вдячності за підтримку МАГАТЕ у складний для України час та за надану Агенцією допомогу підприємствам сфери ДАЗВ. Голова ДАЗВ розповів присутнім про заходи щодо відновлення діяльності підприємств, про міжнародну допомогу та зосередив увагу представників МАГАТЕ на основних проблемах зони відчуження, серед яких значно складніша логістика персоналу, заміновані території, відсутність достатньої кількості матеріальних ресурсів. Також багато працівників ДАЗВ вступили до лав ЗСУ, а їх обв’язки виконують колеги по роботі.

Голова ДАЗВ озвучив головні пункти Плану відновлення та розвитку зони відчуження, що був розроблений спільно з Міндовкілля та підприємствами. В заключенні він привітав рішення МАГАТЕ щодо створення постійної місії на ЧАЕС.

«Збройна агресія рф проти України та окупація майданчика ЧАЕС

завдали негативного впливу на виконання виробничих планів практично по всім напрямам статутної діяльності ДСП ЧАЕС.

Завдяки діям персоналу контроль над ядерними установками втрачено не було», - зазначив Валерій Сейда. Він розповів про досягнення атомної станції в післяокупаційний період та у теперішній час, а також презентував плани на 2023 рік. Серед запланованого зокрема розробка проекту з демонтажу нестабільних конструкцій об’єкта «Укриття» в частині «раннього демонтажу» та закупівля дистанційно керованого устаткування для демонтажу нестабільних конструкцій старого саркофагу.

◾️Особливою подією стала церемонія підняття прапору МАГАТЕ на ЧАЕС. Рафаєль Гроссі привітав персонал станції, що зібрався на площі, на тій самій, по якій 11 місяців тому їздили російські танки.

◾️Після церемонії Рафаєль Маріано Гроссі поспілкувався з журналістами українських та світових медіа.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.