Догори
Дати відгук

«Порівняно з контузією струс мозку — дитячий садок»: біофізик розповідає про парадокси контузії та її лікування

Чому «ноги-руки цілі, але радіти рано».

5 хв на прочитання14 Листопада 2022, 16:43
Поділитись:

У переважній більшості ті лікарі, яких випустила наша медична школа, за півроку не спромоглися підняти літературу й не лікують контузії від слова «зовсім». Та і люди не знають, що це, не розуміють наслідків і не усвідомлюють, що нас ще чекає попереду. Про це розповідає біофізик Ірина Олійник.

Вона пояснює, що контузія — це не класичний струс мозку при ударі. Порівняно з контузією струс мозку — дитячий садок, хоча наші лікарі здебільшого при контузії лікують саме його.

Також при контузії «ноги-руки цілі, але радіти рано», і «за тиждень не прокапаєтеся».

Парадокси контузії:

  • важкі контузії призводять до менших наслідків (бо важкі контузії лікують);
  • МРТ контузію не показує, як і КТ (може показати аудіограма, енцефалограма, але розрив аксонів показує основне DTI-diffusion tensor imaging, якого нема в Україні);
  • процес продовжує тривати та розвиватися у мозку і далі після вибуху;
  • «суки лікарі в нашій країні досі не підняли літературу!!!».

Біофізик розповідає, що акубаротравма (контузія) — це травма, якої завдає ударна хвиля. Це молекулярний струс мозку — струс на рівні молекул і клітин.

У мозку відбуваються мінімум 4 фізичні процеси.

  1. Кавітація («Бульбашки, які утворювалися за гвинтом, у «Титаніку» бачили? От то вавітація, але у мозку! Пройшла акустична ударна хвиля — і мозок пішов бульбашками»).
  2. Гідродинамічний удар («Кидали кульки з водою в дитинстві? Пам'ятаєте, як деформувався? Так і мозок деформувався»).
  3. Контрудар («Візьміть яйце у шкарлупі і покалатайте — що з жовтком буде? Він відіб’ється від однієї стінки і попрямує до другої… А тут ще й на клітинному рівні. На рівні кожного нейрону мозку»).
  4. Електромагнітне опромінення (тепло) + газ = денатурація білка («В мозку є білок — білок є всюди. Денатурований — це той самий, але який зазнав змін… Білок сирого яйця і вареного яйця — десь ось така різниця. От така реакція на температуру. І процес незворотний!»).

Які ж наслідки для мозку має контузія?

1) Руйнування мережі. Хвиля, яка проходить мозком, рве аксони — білі «канати», які поєднують долі та півкулі, такі собі електричні кабелі мозку.

«Уявіть електростанцію, яка виробляє електроенергію, а її нема де відвести? Що станеться з електромережею, як що десь відбувся розрив чи коротке замикання? От те саме відбувається з людиною — її мозок коротить! Головний біль, напади паніки, агресії, втрата координації (вестибулярний апарат у вусі розташований), галюцинації, дежавю, втрата реальності — і це не повний перелік», — говорить Ірина Олійник.

2) Порушення кровообігу («такий собі інсульт на увесь мозок, площа куди більша, а явного вираження нема, бо страждають найдрібніші капіляри»).

3) Порушення ліквородинаміки. В мозку рухається не лише кров, а ще й спинномозкова рідина (ліквор). Він циркулює в порожнинах шлуночків мозку, у прошарку між мозком і черепом. І от він пульсує! Це внутрішньо-черепний тиск (головні болі, напади паніки) та водно-електролітичний гомеостаз (погана пам’ять тощо).

4) Формування рубців і спайок у мозку.

«Ну рубці на шкірі вам не подобаються, то уявіть рубці у мозку… Тепер сигналам у нейронах їх доведеться оминати. А це гальмування розумової діяльності, загальмованість у прийнятті рішень», — пояснює біофізик.

5) Порушення процесів аутонейросенсибілізації. Це підвищена автоматична чутливість організму на нервові подразники: агресія, паніка, тремор, втрата свідомості через звук тощо. «Це самогубства, вбивства в одному флаконі!» — наголошує Ірина Олійник.

6) І дрібні порушення, «які чомусь виродки від медицини вважають «найважчими»: втрата слуху, втрата координації, відшарування сітківки тощо.

«І от весь цей набір наші неуки «лікують» за 1 тиждень і відправляють хлопців назад на фронт — а їх там «клинить», не витримує мозок недосипання, емоційних перевантажень, та і звуків не витримує.

Хлопці небезпеку несуть не лише собі, а й побратимам. Уявіть: відправити на фронт людину під кайфом? Це десь те саме. Лише, думаю, куди страшніше — лікарі сказали «здоровий».

Хто не стикався з таким і не спостерігає за власним мозком, одразу цього і не помітить. Що менший рівень освіти — то важче відчути. Ну не помічають люди з низьким рівнем освіти зниження пам'яті, погіршення розумових здібностей, а лікарі не діагностують. А агресія, паніка, жахи ночами? Ну так то війна!!! Десь так…» — розповідає Ірина Олійник

Однак вона вірить у фахових лікарів, які зроблять усе, щоб допомогти, і знає, що вони є.

Також ми розповідали про те, що другий шийний хребець відповідає за гостроту зору: офтальмологи розповідають, як проблеми з хребтом погіршують зір.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
4 хв на прочитання24 хвилини тому
Відшкодування 5,2 млн грн завданих бюджету збитків
БЕБ у Львові забезпечило відшкодування 5,2 млн грн завданих бюджету збитків через продаж харчових продуктів
1 хв на прочитання31 хвилину тому
Управління небезпечними відходами
Управління небезпечними відходами: Міндовкілля закликає не зволікати із подачею документів на ліцензію
2 хв на прочитаннягодина тому
Попередження про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
1 хв на прочитання3 години тому
У ВР зареєстровано проект Закону «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
1 хв на прочитання4 години тому
До Великоднього столу: соковитий салат із курячим філе
1 хв на прочитання5 годин тому
Що покласти у Великодній кошик та що краще лишити вдома: символізм продуктів, які несуть на освячення
4 хв на прочитання6 годин тому
Переробка та цифрові «паспорти продукції»: Європарламент схвалив нові правила екодизайну
2 хв на прочитання7 годин тому