Догори
Дати відгук

Понад 800 українських сіл залишилися без води (відео)

Люди скаржаться, що держава покинула їх напризволяще

2 хв на прочитання11 Жовтня 2020, 12:18
Фото з відкритих джерел Фото з відкритих джерел
Поділитись:

В Україні 824 села та селище не мають доступу до питної води. Такі дані оприлюднило Міністерство розвитку громад і територій України у Національній доповіді про якість питної води.

Це означає, що 274 тисячі українців щодня наражаються на небезпеку втратити здоров'я через зневоднення організму чи захворіти під час споживання непридатної для пиття води. Найгірша ситуація склалася у  Дніпропетровській, Запорізькій, Миколаївській та Одеській областях. В усіх них води просто немає або її оголосив непридатною до вживання Держспоживстандарт. 

Селяни скаржаться на те, що вода у свердловинах та криницях замулена, з червонястим відтінком, вкрита масними плямами чи засолена. Її не можна використовувати навіть для того, аби помитися, попрати речі чи напоїти домашніх тварин.

Родина Давидових із села Озереди на Чернігівщини кілька разів на тиждень їде за привозною водою за 10 кілометрів: єдина криниця, яка постачала їх та сусідів питною водою, висохла.

“У минулому році почистили колодязь, кругом підремонтували – вода ще була. А потім все – щезла. На подвір’ї є свердловина на 35 метрів, є насос, що качає воду. Але пити воду не можна – вона технічна”, - каже голова родини Анатолій Давидов

Скаржиться, що не рятує навіть кип'ятіння. Вода продовжує вкриватися масними плямами та на очах стає рудуватою. Через це часто виходить із ладу бойлер і дороговартісну техніку доводиться замінювати. 

Небагаточисленні мешканці Озередів кажуть, що нестачу питної води відчували завжди. Але найскрутніше стало кілька років поспіль через малосніжні, а то й безсніжні зими. Через це поверхневі води не встигли відновитися й криниці пересохли.

Іншу думку має заступник директора департаменту водного менеджменту Вячеслав Розгон. Каже, що це проблема не лише мешканців села, але й всієї держави.

“1323 населених пунктів є такими, що користуються неякісною та привізною водою. Це ті села, які не мають можливості добувати воду з колодязів і свердловин. Держводагентство не відповідає за всю проблематику, яка стосується всієї проблеми водопостачання. Можем вирішити лише проблему підведення води до населених пунктів”, - каже Розгон.

Тим часом грошей на забезпечення населення водою повною мірою держава не передбачила. Міндовкілля невідкладно потребує 150 млн грн для завершення будівництва водопровідних мереж, які забезпечать якісною питною водою 14 тис жителів у 8 селах Херсонської, Львівської та Одеської областей.

Як ми писали раніше, в Куп’янську на Харківщині у мешканців мікрорайону Цукровий завод уже 12 років із кранів тече іржава вода.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
На Кіровоградщині лісгосп має сплатити понад 200 тисяч
Фото ілюстративне
Суд повернув громаді Києва земельну ділянку біля Біличанського лісу, на якій розташована траса Київ-Ірпінь
1 хв на прочитання34 хвилини тому
Корисні поради від лікаря Сніданок
6 причин пити оливкову олію вранці: наслідки вас приємно здивують
1 хв на прочитання2 години тому
Фото: «Їжа легко»
Соковита курочка з хрумкою картоплею в духовці — простий і доступний рецепт святкової страви
1 хв на прочитання7 годин тому
Фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
Фото: 24 Канал
Будьте уважні до дрібниць: фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
1 хв на прочитанняВчора
Подбайте про онлайн-безпеку: поради від кіберполіції
1 хв на прочитанняВчора
Синоптики пояснили, коли очиститься атмосфера над Україною від жовтого пилу
1 хв на прочитанняВчора
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
1 хв на прочитанняВчора
Ліси для майбутнього: SoftServe і WWF-Україна відновили гектар лісу на Львівщині
4 хв на прочитанняВчора