Догори
Дати відгук

Понад 300 тисяч громадян вийшли на Всесвітній день прибирання в Україні (ФОТО)

Українці разом із мільйонами активістів 190 країн світу вийшли на найбільшу екологічну подію року — Міжнародну акцію Всесвітнього дня прибирання «World Cleanup Day».

4 хв на прочитання05 Жовтня 2021, 13:40
Фото організатора Фото організатора
Поділитись:

Цього року подія тривала з 18 до 26 вересня з дотриманням карантинних норм і правил техніки безпеки. Громадяни долучилися під гаслом «Побачив? Прибери» на рекомендованих, індивідуальних і центральних локаціях.

Як повідомили у пресцентрі Всеукраїнського молодіжного руху «Let's do it Ukraine», акція об’єднала 311 665 учасників традиційних прибирань. Школярі, студенти, посадовці, артисти, активісти, відповідальні громадяни та представники засобів масової інформації разом очистили 3945 локацій у 24 областях і 632 населених пунктах.

Спільними зусиллями зібрано 1022 тонни сміття, 70 тонн вторинної сировини здано на перероблення. Під час цифрового прибирання учасники видалили з телефонів, комп’ютерів, хмарних сховищ 55 865 Гігабайт непотрібної інформації.

Також у межах акцій Україна побила рекорд на наймолодшого учасника прибирання у світі. Перше місце посіла дівчинка Єсенія з Харкова, якій на момент прибирання було вісім днів.

Подію підтримали міністерства, органи виконавчої влади та місцевого самоврядування, корпоративно соціальновідповідальні бізнеси, зірки, зокрема Наталка Карпа, ONUKA, Маша Краш, Тарас Тополя, гурт Go-A,  Микита Вакулюк, Марія Мельник, Ілля Ярема. За місяць до акції зірки вийшли на толоку аби ініціювати офіційний старт підготовки.  У світі до акції цього року долучилася Принцеса Іспанії Софія, гавайський музикант, автор пісень, актор Джек Джонсон.

У межах акції були уведені такі формати прибирання:

  • колективні
  • індивідуальні
  • цифрові прибирання
  • картографування з додатком EcoHike

Найпопулярнішими знахідками стали недопалки, маски, тара й упаковка від різних товарів. Учасники акції намагалися сортувати знайдене — збирали вторинну сировину в окремі мішки, які потім були передані на перероблення.

Протягом вересня у межах Всесвітнього дня прибирання Міжнародний молодіжний рух «School Recycling World» за підтримки Міністерства освіти і науки України, Українського державного центру позашкільної освіти, Національного еколого-натуралістичного центру, компанії PepsiCo Україна реалізували конкурс серед закладів загальної середньої, позашкільної освіти в 24 областях України на найактивніших учасників Всесвітнього дня прибирання.

Участь взяли 41 551 школярів та студентів із 343 закладів освіти. Разом зібрали 140 813 сміття. На перероблення відправили 21 093 кг.

  • У номінації «Найбільша кількість учасників» перемагає Балаклійський ліцей № 2 Балаклійської міської ради Харківської області. До прибирання долучилися 814 активних школярів.
  • У номінації «Найбільша кількість зібраного сміття» перемагає Лозівська філія Харківського державного автомобільно-дорожнього коледжу з результатом 3500 кг.
  • У номінації «Найбільша кількість відсортованого сміття серед навчальних закладів» перемагає Сєвєродонецька середня ЗОШ І–ІІІ ступенів № 4 з результатом 1760 кг.
  • У номінації «Найбільша кількість зібраного сміття серед навчальних закладів» перемагає Костянтинівська спеціалізована ЗОШ І–ІІІ ступенів із результатом 2630 кг.

Під час підготовки Всесвітнього дня прибирання була проведена Всеукраїнська молодіжна лідерська академія онлайн і офлайн, що зібрала координаторів, заступників, керівників підрозділів — 750 активістів із різних регіонів. Вчилися проєктному менеджменту, зв’язкам із громадськістю та лідерами думок, медіаграмотності, роботі з медіа, органами місцевого самоврядування, соціальній рекламі. У перший день Академії лідери вийшли на престартове прибирання. Очищали Хрещатик, мотивували присутніх приєднуватися до активностей і закликали приходити на Всесвітній день прибирання.

Центральна локація Всесвітнього дня прибирання в Києві, у Гідропарку, стартувала акцію в усій Україні. Подія пройшла за участі Державного секретаря Кабінету Міністрів України Олександра Яреми, Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Романа Абрамовського, Заступниці Міністра молоді та спорту України Марини Попатенко, першого заступника голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень Олексія Кулеби, представників семи іноземних посольств, акредитованих в Україні: Естонії (посол Каімо Кууск і дипломати з родинами), Малайзії, Туркменістану, Казахстану, Польщі, Франції, Палестини; лідерів думок і зірок, зокрема української оперної співачки Олени Гребенюк, переможниці «Міс Україна 2015» Христини Столоки, дворазового чемпіона світу з бодібілдингу Володимира Осніка.

Учасники робили фото, сторіси на локаціях до та після прибирання. Вони доступні кожному за хештегами #побачивприбери #letsdoitukraine #worldcleanupday. Також існує спеціальний телеграм чат із фотобанком 

Організатором  Всесвітнього дня прибирання в Україні  став Всеукраїнський молодіжний рух «Let’s do it Ukraine» за підтримки органів держвлади та самоврядування,  спільно з Міжнародним рухом «School Recycling World», Всеукраїнським молодіжним центром, Національною молодіжною радою України, Всеукраїнською асоціацією громад, громадськими організаціями, молодіжними рухами. 

Як відомо, Міжнародна акція Всесвітнього дня прибирання «World Cleanup Day» проходить щороку у третю суботу вересня одночасно у 190 країнах та об’єднує понад 50 млн учасників.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко