Догори
Дати відгук

Понад 18 тисяч доз вакцини проти дифтерії та правця доставили в Україну

Дифтерія та правець можуть мати серйозні наслідки для здоровʼя

3 хв на прочитання17 Червня 2024, 20:10
 Вакцини проти дифтерії та правця Вакцини проти дифтерії та правця
Поділитись:

Вакцину проти дифтерії та правця (АДП-М) зі зменшеним вмістом антигену на запит Міністерства охорони здоров’я України придбало державне підприємство «Медичні закупівлі України». Першу партію вакцини — 1 039 500 доз — доставили в Україну у лютому 2024 року. Тепер надійшла друга партія — 18 300 доз. Наразі вакцина доставлена на склад Медичних закупівель України (далі — МЗУ) та буде розподілена згідно з потребами до регіонів країни (відповідно до наказу МОЗ України від 18.10.2023), пише МОЗ.

«Дифтерія та правець можуть мати серйозні наслідки для здоровʼя, особливо в умовах війни, коли доступ до медичної допомоги може бути ускладненим чи тимчасово обмеженим. Вакциною АДП-М для проведення рутинних щеплень забезпечені усі регіони. Саме тому кожному важливо перевіряти вакцинальний статус, свій і дітей, та в разі переїзду чи пропуску щеплення звернутися до найближчої амбулаторії та скорегувати вакцинальний графік. Дорослим необхідна ревакцинація проти дифтерії кожні 10 років, починаючи з 16-річного віку», — зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Вакцина призначена для проведення безоплатних щеплень за календарем профілактичних щеплень проти дифтерії та правця (АДП-М), препарат містить очищені правцевий та дифтерійний анатоксини. Щеплення для профілактики дифтерії та правця вакциною АДП-М (зі зменшеним вмістом дифтерійного та правцевого антигенів) роблять у 16 років та під час ревакцинації дорослих.

«Вакцинація захищає ваше здоровʼя, запобігаючи важкому перебігу хвороб та появі ускладнень від них, адже дифтерія та правець — серйозні захворювання, які можуть призвести навіть до летальних випадків. Тож держава піклується про своїх громадян, забезпечуючи їх одним із найефективніших методів захисту не лише власного здоровʼя, а й оточуючих», — говорить генеральний директор МЗУ Едем Адаманов.

Нагадаємо, безоплатні щеплення проти 10 інфекційних хвороб входять до Національного календаря профілактичних щеплень. Зокрема, дитина має отримати щеплення проти таких захворювань, як туберкульоз, гепатит B, кір, епідемічний паротит, краснуха, дифтерія, правець, кашлюк, поліомієліт та хіб-інфекція. Усі вакцини за цим календарем в Україні є безоплатними для дітей та дорослих. Тож перевірте, чи має ваша дитина всі необхідні щеплення відповідно до віку. Згадайте, чи отримали ви ревакцинацію упродовж останніх 10 років. Подбайте також про вакцинацію (у т. ч. і бустерними дозами) проти COVID-19 — вона не входить до календаря профілактичних щеплень, але є у кожній області та безплатна для населення.

Якщо графік вакцинації порушено (пропустили якесь зі щеплень), не потрібно розпочинати курс імунізації спочатку. Проте вкрай важливо надолужити пропущені щеплення якомога швидше незалежно від того, скільки минуло часу. Тож зверніться до терапевта, сімейного лікаря чи педіатра — спеціаліст допоможе вам скласти індивідуальний графік щеплень.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Зустріч з представниками Продовольчої та сільськогосподарської організації ФАО ООН
В Мінагрополітики відбулася зустріч з представниками Продовольчої та сільськогосподарської організації ФАО ООН
2 хв на прочитаннягодина тому
Проблеми та потреби молочного сектору
Проблеми та потреби молочного сектору – головні теми Дорадчої Ради швейцарсько-української програми QFTP
2 хв на прочитання2 години тому
Укоренити квітку Троянди Секрет посадки Гарний квітник
Зможете виростити будь-яку троянду з букета: найкращий спосіб укоренити квітку
1 хв на прочитання4 години тому
Загрожує врожаю Кліматичні зміни Засуха Повені Зниження врожаності
Від Чорного моря до США: екстремальна погода загрожує світовому врожаю
2 хв на прочитання5 годин тому
Приготуйте «Наполеон» всього за 30 хвилин: потрібно лише 3 інгридієнти
1 хв на прочитання6 годин тому
Кабмін схвалив Національний план з енергетики та клімату до 2030 року
3 хв на прочитання7 годин тому
Робота водієм у Дніпрі: перспективи та особливості
2 хв на прочитання7 годин тому
Експорт українського зерна в поточному сезоні майже досяг 50 млн т
1 хв на прочитання7 годин тому