Догори
Дати відгук

Понад 10 мільярдів снігових крабів загинули від голоду біля узбережжя Аляски: ось у чому причина

Це одна з найбільших морських загибелей.

3 хв на прочитання23 Жовтня 2023, 21:17
Краб-стригун, або сніговий краб. Фото: Getty Images Краб-стригун, або сніговий краб. Фото: Getty Images
Поділитись:

Понад 10 мільярдів снігових крабів (або ж крабів-стригунів) раптово зникли з Берингового моря. Причиною стала одна з найбільших у морській історії жахливих хвиль тепла, свідчать нові дослідження. Про це розповідає Live Science.

Велика популяція снігових крабів у східному Беринговому морі зазнала колапсу після морської хвилі тепла в 2018 та 2019 роках, яка збільшила їхні потреби в калоріях і призвела до голодування.

Смертельна хвиля тепла, яка вразила полярні води між Аляскою та Сибіром у 2018 році та тривала два роки, викликала рекордні температури океану та історичне зниження морського льоду. Ці «безпрецедентні» обставини призвели до загибелі великої популяції крабів-стригунів (Chionoecetes opilio), які жили у східному Беринговому морі, згідно з новим дослідженням, опублікованим у журналі Science.

«Колапс популяції крабів-стригунів був сильною відповіддю на морську хвилю тепла», — написали автори дослідження. Однак, здається, краби померли не від високих температур океану, а від голоду.

Снігові краби — це маленькі ракоподібні з круглою оболонкою, які можуть жити до 20 років на м'якому морському дні глибиною менше ніж 200 м, згідно з Національним управлінням океанічних та атмосферних досліджень (NOAA). Цей вид щільно контролюється та управляється у східному Беринговому морі через свою комерційну цінність як морепродукта.

Науковці вперше помітили різке зниження кількості крабів-стригунів під час дослідження у 2021 році, яке «знайшло найменше крабів-стригунів на східній полиці Берингового моря з моменту початку дослідження у 1975 році», написали дослідники. Дослідження в 2020 році не проводилося через пандемію коронавірусу, тому вчені лише помітили, що краби зникли на наступний рік. Але до цього часу причина колапсу популяції залишалася загадкою.

Дослідження виявило, що теплі водні температури, викликані хвилею тепла, ймовірно, вплинули на метаболізм крабів і збільшили їхні калорійні потреби. Попередні дослідження, проведені в лабораторії, показали, що енергетичні потреби крабів-снігурів подвоюються, коли температура води піднімається від 0 до 3 °С.

Збільшені калорійні потреби снігових крабів відображалися зміною розміру тіла між 2017 та 2018 роками, з меншими крабами, які були впіймані під час дослідження після початку хвилі тепла.

У той час, коли почалася хвиля тепла, популяція крабів у східній частині Берингового моря стрімко зросла, і нині вони змушені були конкурувати за обмежені ресурси. Поєднання більшої кількості крабів і вищих калорійних потреб виявилося смертельним.

Тепер науковці намагаються з'ясувати, як масова загибель може вплинути на екосистему. За словами дослідників, масова загибель крабів-стригунів може вплинути на здоров'я морської екосистеми, оскільки ці краби служать джерелом їжі для багатьох хижаків, таких як скати та плоскорилі кити.

Також науковці зазначили, що збиток від загибелі крабів-стригунів може вплинути на місцеві громади на Алясці, які залежать від комерційного рибальства.

Принагідно нагадаємо, що у Чорному морі загинуло понад 50 тисяч дельфінів — Україна звинувачує РФ в екоциді (ФОТО).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.