Догори
Дати відгук

Пластикове пакування в ЄС заборонять, але не одразу

Таке рішення ухвалили, щоб зробити упаковку споживчих товарів більш екологічно безпечною

2 хв на прочитання05 Березня 2024, 21:50
Пластикове пакування в ЄС заборонять, але не одразу Пластикове пакування в ЄС заборонять, але не одразу
Поділитись:

На теренах Євросоюзу незабаром запровадять заборону на використання одноразового пластикового пакування для фруктів, овочів, страв з закладів швидкого харчування та інших товарів. Таке рішення ухвалили 4 березня учасники перемовин, щоб зробити упаковку споживчих товарів більш екологічно безпечною, повідомляє Уніан із посиланням на Politico.

У 2021 році на одного мешканця ЄС припадало 188,7 кг відходів пакувальних матеріалів, що на 10,8 кг більше, ніж у 2020-му. Це найбільше зростання за останнє десятиліття.

"Безсумнівно, це історична угода. Ми закликаємо всі галузі промисловості та держави-члени докласти зусиль, але ми також хочемо, щоб споживачі відігравали певну роль у боротьбі з надмірним пакуванням", - зазначила євродепутатка Фредерік Ріс, яка очолює роботу над документом для Європарламенту.  

У рамках цього проєкту до 2030 року все пакування на ринку ЄС має бути придатним для переробки, а з 1 січня 2035 року вторинне пакування слід переробляти масштабно.

Заклади з пропозицією їжі на виніс, наприклад, заклади швидкого харчування, мають дозволити клієнтам приносити власний посуд, аби продавати їм напої чи страви. У ЄС також заборонять використання маленьких пластикових пакетів.

Хоча законодавці проголосували за угоду, первинні пропозиції Єврокомісії були іншими. Наприклад, вони пропонували заборонити будь-яке одноразове пакування для швидкого вжитку, а не лише пластикове.

"Звичайно, я хотіла б більшого. Але я вважаю, що досягнутий компроміс є хорошим. Він амбітніший за той, що пропонував Парламент, і додає більше ясності в деяких аспектах", - запевнила євродепутатка від Німеччини Делара Буркхардт, яка очолювала переговори від соціалістів та демократів.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.