Догори
Дати відгук

Планета приречена? Навіть повне припинення шкідливих викидів не врятує клімат

Якщо ж викиди парникових газів скоротити до нуля прямо зараз, глобальні температури продовжуватимуть зростати ще приблизно протягом ста років

2 хв на прочитання15 Листопада 2020, 23:20
Поділитись:

Норвезькі вчені побудували прогнозну кліматичну модель, в якій розглянули різні сценарії скорочення антропогенних викидів парникових газів. Результати показали, що навіть якщо викиди скоротити до нуля, зростання температур триватиме ще мінімум сто років, пише Scientific.

Дослідники з Норвезької бізнес-школи в Осло Йорген Рандерс  і Ульріх Голуке розробили власну модель кліматичних змін, що охоплює період з 1850 року до наших днів, і на основі результатів моделювання зробили прогноз зміни глобальних температур і підвищення рівня моря до 2500 року.

Результати моделювання показують, якщо антропогенні викиди парникових газів досягнуть піку в 2030-х роках і впадуть до нуля до 2100 року - а це найсприятливіший сценарій, - глобальні температури до 2500 року все одно будуть на три градуси більшими, а рівень моря на два з половиною метра вищим, ніж в 1850 році.

Якщо ж викиди парникових газів скоротити до нуля прямо зараз, глобальні температури продовжуватимуть зростати ще приблизно протягом ста років через інертність глобальної кліматичної системи і самопідтримку танення арктичних льодів і вічної мерзлоти.

На думку авторів, існує три важливі природні причини, які не дозволять швидко переламати тенденцію глобального потепління: 1) зниження земного альбедо через скорочення площі льодів; 2) збільшення вмісту водяної пари в атмосфері, пов'язане з ростом температур; 3) зростання вмісту парникових газів в атмосфері в зв'язку з емісією вуглецю при деградації вічної мерзлоти.

Всі три процеси мають петлю позитивного зворотного зв'язку, а це значить, що їх легше запустити, ніж зупинити. Дослідники вважають, що старт цим процесам було дано в 1950-х роках, коли почався індустріальний етап розвитку людства, а в 1960-1970-х роках вже була пройдена "точка неповернення".

Щоб запобігти підвищенню температури і рівня моря зараз, потрібно не просто повністю припинити всі викиди, а й ще щорічно виловлювати з атмосфери не менше 33 гігатонн вуглекислого газу і якимось чином його утилізувати або зберігати, вважають вчені.

Нагадаємо, людство може не дожити до наступного століття, якщо ігноруватиме глобальні проблеми планети. Про це заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутьєрреш, повідомляє прес-центр ООН.

Він нагадав, що, за даними вчених, необхідно утримати підвищення глобальної температури на рівні півтора градусів за шкалою Цельсія. Однак, незважаючи на рекомендації кліматологів, поки це завдання не виконується.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко