Догори
Дати відгук

Після набуття чинності закону «Про систему громадського здоров’я» шифер не заборонять, просто його ніде взяти — експерт

Законопроект 4142 готувався ще з 2020 р., коли ще не йшлося про повномасштабне вторгнення.

2 хв на прочитання11 Жовтня 2022, 12:07
Поділитись:

Закон «Про систему громадського здоров’я» (законопроект 4142) зажив лихої слави не лише через статті, пов’язані з вакцинацією, а й через звинувачення авторів у намаганні знищити цілу галузь. Ст. 28 закону — «Медико-санітарні вимоги безпеки для здоров’я і життя людини до ґрунтів, утримання територій населених пунктів» — в частині 3 передбачає повну заборону виробництва і використання всіх видів азбесту у технологічних процесах та під час здійснення будівельно-монтажних робіт на будь-яких об'єктах, а також азбестовмісних виробів і матеріалів. Однак насправді азбест буде заборонений через рік після того, як закон буде опубліковано. Тобто мінімум 13 місяців використання азбесту дозволене, а це означає очевидну річ: усі промислові запаси буде пущено в хід на виробництво шиферу тощо, щоби виробники не зазнавали збитків. Про це в інтерв’ю GreenPost розповів очільник ГО «Агенція з хімічної безпеки» Денис Павловський.

Він пояснює, що 99 % імпортованого азбесту направлялося саме на виробництво шиферу і цим виробництвом займався єдиний у країні виробник, Краматорський шиферний завод, у той час коли інші підприємства перейшли на безазбестове виробництва шиферу й успішно його реалізують у країнах ЄС.

Експерт нагадує, що законопроект 4142 готувався ще з 2020 р. і пройшов перше читання в 2021 р., коли ще не йшлося про повномасштабне вторгнення. Тим часом після 24 лютого 2022 року ситуація з азбестом в Україні стабільна: весь азбест імпортувався в Україну з Росії та Казахстану через територію Росії («Кустанайські мінерали» в Казахстані й «Оренбурзькі мінерали» в РФ), тому питання імпорту нових партій азбесту в Україну закрите. Проте слід враховувати, що витратний сезон тут, як правило, триває із весни до осені, отже, сезон для Краматорського шиферного заводу закрився ще в листопаді.

«Запасів азбесту у них майже не залишилося — нема сенсу зберігати азбест до наступного сезону. За моїми даними, отриманими з різних джерел, на території Краматорського шиферного заводу залишилося близько 300-400 тисяч листів шиферу. Нового ніхто не виробляє, оскільки нема з чого, і не буде виробляти, тому що це Краматорськ — хто там працюватиме, коли лінія фронту близько? Тому коли кажуть, що 13 місяців дозволено використання азбесту — так, дозволено, використовуйте, а де його взяти?» — констатує Денис Павловський.

Нагадаємо, в Україні заборонено використання азбесту та виробів із нього.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко