Догори
Дати відгук

Пестициди, які використовують в Україні, роблять людей дурнішими

Про це розповіли екологи

2 хв на прочитання25 Листопада 2020, 19:33
Поділитись:

На сьогодні пестициди неонікотиноїди завдяки широкому використанню дуже поширені в продуктах харчування та навколишньому середовищі в Україні. Але вони вкрай небезпечені для здоров'я та природи, про це розповіли українські екологи у соцмережі.

За даними Міністерства сільського господарства США неонікотиноїди виявляються майже у всіх неорганічних овочах та фруктах. Близько 90% зразків меду в США містять залишки неонікотиноїдів.

Неонікотиноїди були запроваджені в середині 90-х років. Й після середини 90-х років європейські науковці зафіксували початок падіння IQ людини, а зокрема серед населення ЄС. Навіть підрахували економічні втрати, а саме 13 мільйонів балів IQ в Європі були б еквівалентними 146 мільярдам євро збитків за рік.

Ще у 2014 році Європейське агенція з безпечності харчових продуктів (EFSA) встановило, що неонікотиноїдні пестициди ацетаміприд та імідаклоприд, які пов’язані із загибеллю бджіл, також шкідливі та для людини. Ацетаміприд та імідаклоприд перешкоджають нормальному розвитку нервової системи у дітей, а також пошкоджують структури мозку та функції, що пов’язані з навчанням та пам’яттю.

Основною причиною заборони у 2020 році в ЄС одного із п’яти неонікотиноїдів – тіаклоприду, є визнання того, що ця речовина впливає на людину як ендокринний руйнівник, має генотоксичну та цитотоксичну дію. Цей пестицид ще також має нейротоксичний, імунотоксичний та канцерогенний вплив на людину.

Результати багатьох наукових досліджень вказують, що неонікотиноїди можуть негативно впливати на здоров’я людини, особливо на мозок дітей раннього віку та в період розвитку плоду. Аналіз доступних наукових досліджень вказує на зв’язок хронічного впливу неонікотиноїдів з негативними наслідками розвитку та неврології, зокрема з підвищеним ризиком аутизму, розладами пам'яті, вродженими вадами розвитку серця, а також з такими серйозними вродженими вадами як аненцефалія.

При цьому цю отруту активно використовують фермери в Україні. Екологи закликають припинити використання неонікотиноїдні пестициди.  

Нагадаємо, вчені у Херсоні навчились робити пластик за допомогою грибів (відео).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко