Перехід на сіль зі зниженим вмістом натрію зменшує ризик інсульту

2 хв на прочитання16 Жовтня 2021, 23:50
Що буде, якщо розсипали сіль Народні прикмети

Після 4,74 року спостереження, частота інсультів в селах, де люди вживали сіль зі зниженим вмістом натрію, була на 13% нижче в порівнянні з контрольною групою.

Вчені з’ясували, що люди, які вживали сіль зі зниженим вмістом натрію, менш схильні до інсульту або смерті. Високий рівень натрію та низький рівень калію в раціоні пов’язані з підвищеним тиском та ризиком серцево-судинних захворювань. Про це пише видання Medical News Today.

Науковці провели дослідження у сільських районах Китаю. У випробуванні брали участь 20 995 осіб в 600 селах. Середній вік учасників становив 65,4 року, близько 50% з них складали жінки.

В цілому 72,6% учасників перенесли інсульт, а у 88,4% в анамнезі була гіпертонія. Половина учасників у контрольній групі дослідження продовжила використовувати звичайну сіль у раціоні. Інші учасники вживали сіль зі зниженим вмістом натрію, яка містила 75% хлориду натрію і 25% хлориду калію.

Науковці підкреслили, що заміна солі може бути практичним і недорогим заходом для малозабезпечених верств населення, коли люди додають велику кількість солі під час приготування їжі.

Автор дослідження, професор з Інституту глобальної охорони здоров’я Джорджа (George Institute for Global Health) в Австралії Брюс Ніл зазначив, що результати роботи вчених можна застосовувати до інших груп населення.

«Переваги зниження натрію, підвищення рівня калію і зниження артеріального тиску, ймовірно, будуть широко поширені, де б вони не були досягнуті у світі. Результат випробування є переконливим непрямим аргументом на користь зниження вмісту натрію і максимального збільшення вмісту калію в оброблених харчових продуктах», – додав він.

До слова, грип на порозі. Як поєднати вакцину із щепленням проти коронавірусу.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: