Вчені з’ясували, що люди, які вживали сіль зі зниженим вмістом натрію, менш схильні до інсульту або смерті. Високий рівень натрію та низький рівень калію в раціоні пов’язані з підвищеним тиском та ризиком серцево-судинних захворювань. Про це пише видання Medical News Today.
Науковці провели дослідження у сільських районах Китаю. У випробуванні брали участь 20 995 осіб в 600 селах. Середній вік учасників становив 65,4 року, близько 50% з них складали жінки.
В цілому 72,6% учасників перенесли інсульт, а у 88,4% в анамнезі була гіпертонія. Половина учасників у контрольній групі дослідження продовжила використовувати звичайну сіль у раціоні. Інші учасники вживали сіль зі зниженим вмістом натрію, яка містила 75% хлориду натрію і 25% хлориду калію.
Науковці підкреслили, що заміна солі може бути практичним і недорогим заходом для малозабезпечених верств населення, коли люди додають велику кількість солі під час приготування їжі.
Автор дослідження, професор з Інституту глобальної охорони здоров’я Джорджа (George Institute for Global Health) в Австралії Брюс Ніл зазначив, що результати роботи вчених можна застосовувати до інших груп населення.
«Переваги зниження натрію, підвищення рівня калію і зниження артеріального тиску, ймовірно, будуть широко поширені, де б вони не були досягнуті у світі. Результат випробування є переконливим непрямим аргументом на користь зниження вмісту натрію і максимального збільшення вмісту калію в оброблених харчових продуктах», – додав він.
До слова, грип на порозі. Як поєднати вакцину із щепленням проти коронавірусу.