Догори
Дати відгук

Парацетамол може не збити температуру, а спричинити смерть — Голубовська

Навіть терапевтичні дози цього препарату викликають некрози в печінці, не кажучи про передозування.

2 хв на прочитання25 Грудня 2022, 19:13
Поділитись:

При лікуванні інфекційних хвороб, що супроводжуються підвищенням температури тіла, потрібно дуже обережно ставитися до жарознижувальних засобів, і не тільки через глобальний вплив на інфекційний процес, а й через те, що найбільш уживане в медицині жарознижувальне, а саме — ацетамінофен (парацетамол) є гепатотоксичним препаратом. Про це розповіла головний позаштатний інфекціоніст Міністерства охорони здоров'я України Ольга Голубовська.

Вона наголошує, що отруєння парацетамолом є однією з провідних причин суїциду в деяких країнах, зокрема в США. Навіть терапевтичні дози цього препарату викликають дрібні локальні клінічно незначущі некрози в печінці, а при вживанні від 8 до 12 г парацетамолу одномоментно дуже ймовірний ризик розвитку гострої печінкової недостатності.

«Рідкісний сезон грипу у нас минає без якихось трагічних історій, пов'язаних із цим явищем. Будь-які «смачні» розчинні ацетамінофенвмісні порошки комбінованої дії із запахом лимона, смородини тощо тільки притуплюють пильність і сприяють передозуванню (максимальна добова доза — 4 г, і це якщо немає проблем із печінкою)», — підкреслює Голубовська.

Лікар наводить результати дослідження 14000 дорослих, опубліковані в березні 2018 року в журналі «Клінічна фармакологія». Значна частина досліджуваних вживала ацетамінофен у дозі, що перевищує максимально допустиму добову — 4 г (4000 мг). У сезон грипу це перевищення сягало 24 %. Перевищення дозування частіше було з прийомом комбінованих препаратів на лікування грипу й інших застудних захворювань — адже часто люди взагалі не знають, що ці комбіновані засоби містять парацетамол.

Автори зазначають, що надмірне вживання цих ліків призводить до приблизно 112 000 дзвінків на рік на невідкладну допомогу з приводу отруєння, 59 000 відвідувань відділення невідкладної допомоги та 38 000 госпіталізацій.

Середній вік учасників становив 44 роки; 61 % — жінки, 24 % — небілі, 46 % — доходи нижче 50 000 доларів США, а 82 % мали вищу освіту.

Інфекціоніст закликає проявляти обережність при збиванні температури — робити це «без фанатизму і не до нормальних цифр», а якщо не збивається чи погано збивається — звертатися до екстреної чи невідкладної медичної допомоги.

«Ацетамінофен для цих цілей є препаратом вибору з низки причин, наприклад, не викликає смертельного для дітей синдрому Рея, але добова доза для дорослих — не більше 4 г; якщо у дорослих проблеми з печінкою або людина приймає антибактеріальні засоби паралельно — ця доза має бути ще меншою. Бо ураження печінки може бути смертельне», — підкреслює лікар.

Також ми розповідали про «щось від грипу»: фармацевти розповідають, як відрізнити ГРВІ від грипу.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
В Мінагро обговорили питання поставок насіння української кукурудзи на європейські ринки.
Image by Couleur from Pixabay
В Мінагро обговорили питання поставок насіння української кукурудзи на європейські ринки
1 хв на прочитання29 хвилин тому
Укренерго анонсувало графіки обмеження потужності
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитання2 години тому
Всеукраїнська акція Дуби Шевченка єднають Україну
На Черкащині розпочато всеукраїнську акцію «Дуби Шевченка єднають Україну»
1 хв на прочитання3 години тому
З Сулинського заказника вилучено 1,5 кілометри сіток
З Сулинського заказника вилучено 1,5 кілометри сіток
1 хв на прочитання4 години тому
Як приготувати найсмачнішу паску: рецепт пухкої та ідеальної випічки
2 хв на прочитання6 годин тому
Відбулася зустріч робочої групи GREEN Action Task Force: обоворено створення Платформи дій щодо Зеленого відновлення України
2 хв на прочитання8 годин тому
Смачний чизкейк за перевіреним рецептом: готуємо просто та швидко
1 хв на прочитання8 годин тому
Мінагрополітики прогнозує цьогорічний врожай зернових та олійних культур близько 74 млн тонн
2 хв на прочитання9 годин тому