П'ятниця, 13: не містично і не страшно

3 хв на прочитання13 Вересня 2024, 08:17

Параскаведекатріафобія - називають вчені страх щодо цієї дати.

П'ятниця, 13 - дата, що вже встигла набити оскомину на язиках сучасного суспільства. Її вважають невдалою, нещасливою, і навіть магічною. Параскаведекатріафобія - називають вчені такий страх. І варто тільки цей термін як мантру повторювати у ніч проти 13-го, щоб зрозуміти, що ні бабайки, ні магії у п'ятницю 13-го не станеться.

Є декілька версій щодо походження забобону про п'ятницю, 13-го. Одним із найпоширеніших вважається п'ятниця 13 жовтня 1307 року, коли за наказом французького короля Філіпа IV були заарештовані та піддані тортурам тисячі лицарів-тамплієрів.

Згідно з популярним скандинавським міфом 12 богів зібралися на святкову вечерю у раю Вальгаллі, коли з'явився незапрошений 13 бог-бешкетун Локі. Локі намовив Гальдра, сліпого бога темряви, вбити стрілою з омели бога щастя та радості Бальдра. Коли бог щастя та радості помер, це стало днем коли вся земля засумувала. Так у скандинавських культурах укріпилося передчуття невдачі з числом 13.

До виникнення забобону доклався і потужний релігійний символізм числа 13. От і вийшло вірування, що перетворило рядову дату календаря мало не в "День всіх святих і грішників".

Цікавості про п'ятницю, 13:

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: