Догори
Дати відгук

Освіта батьків має великий вплив на здоров'я дітей — дослідження

Діти з сімей із низьким рівнем освіти все життя страждають від проблем зі здоров'ям частіше, ніж діти з освічених сімей.

2 хв на прочитання11 Листопада 2023, 12:48
Дослідження Федерального інституту досліджень народонаселення показує, що здоров'я людей із поганою освітою у людей значно погіршується. Фото: Ute Grabowsky/photothek.net/imago images Дослідження Федерального інституту досліджень народонаселення показує, що здоров'я людей із поганою освітою у людей значно погіршується. Фото: Ute Grabowsky/photothek.net/imago images
Поділитись:

Дослідження Федерального інституту досліджень народонаселення показує, що здоров'я людей із поганою освітою у людей значно погіршується. Фото: Ute Grabowsky/​photothek.net/​imago images

Згідно з дослідженням німецького Федерального інституту дослідження народонаселення (BiB), люди з так званих неосвічених сімей частіше страждають від надмірної ваги навіть у зрілому віці й оцінюють власне здоров’я гірше, ніж діти більш освічених батьків. Про це розповідає Die Zeit.

«Наші аналізи показують значно гірший стан здоров’я серед людей із погано освіченими батьками», — сказав дослідник BiB Матіас Хюбенер. Таким чином, 49 % опитаних, у яких немає батьків із атестатом про середню освіту, мають надлишкову вагу. Однак серед людей, чиї батьки мають атестат про середню освіту, частка людей із зайвою вагою становить трохи менше 31 %.

Згідно з дослідженням, люди з менш освічених сімей також гірше оцінюють власне здоров'я в дорослому віці, ніж діти більш освічених батьків. Близько 77 %людей, чиї батьки мають атестат про середню освіту, оцінюють своє здоров'я як добре або дуже добре. Для дітей без батьків з атестатом середньої школи цей показник становить лише 66 %.

Науковці бачать головну причину відмінностей у тому, що діти з освічених сімей часто досягали кращих освітніх кваліфікацій і вищих доходів та менше працювали фізично. Це вже може сприяти покращенню здоров’я. Діти з більш освічених сімей також могли б мати кращі харчові та фізичні звички.

«У довгостроковій перспективі погіршення здоров’я відобразиться на меншій очікуваній тривалості життя», — попередила автор дослідження Мара Баршкетт. Тому недоліки необхідно усунути на ранній стадії.

«Один із підходів полягає в тому, щоб надати дітям доступ до якісної освіти незалежно від походження їхніх батьків», — вважає вона.

Дослідження ґрунтується на даних довгострокового демографічного опитування сімей, яке базується на інформації від 16 600 респондентів у віці від 18 до 50 років.

Інші опитування також показують, наскільки сильно освіта впливає на подальші життєві шанси дітей. Оцінки, опубліковані Федеральним статистичним відомством у липні цього року, показують, що діти та молодь значно більше схильні до ризику бідності, якщо їхні батьки не мають атестата про середню чи диплома про вищу освіту.

Також ми розповідали, що дистанційна освіта може виявитися шкідливою для здоров’я: про нюанси від педіатра і мами з досвідом.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я